Almere City FC aanvaller Arsenio Valpoort

Almere City draait tot op heden geen geweldig seizoen. De ploeg van Jack de Gier is te vinden op een 15e plaats op de ranglijst en won slechts 2 keer in 10 wedstrijden. Toch is er een speler van Almere City bovenin de topscorerstabel te vinden. Arsenio Valpoort maakte al 7 doelpunten dit seizoen en is daarom de speler in Uitgelicht!

Arsenio Jermaine Cedric Valpoort ziet het levenslicht op 5 augustus 1992 in Amsterdam. Hij begint zijn voetbalcarriere bij sc Sloten/Rivalen. Daar werd hij telkens naar een hoger team gezet omdat hij simpelweg de beste van zijn lichting was. Hij speelde als 2e jaars E pupil al in de D1 van Sloten. Maar omdat de rappe aanvaller zichzelf ten doel had gesteld om profvoetballer te worden besluit hij zich in te schrijven bij RKSV DCG, gelegen tussen de Amsterdamse wijken Geuzenveld en Osdorp.

Toen hij in de C1 speelde raakte BVO’s geintresseerd in de diensten van Valpoort. Zo hadden PSV, Haarlem, Telstar en FC Volendam interesse in de buitenspeler. Maar uiteindelijk werd SC Heerenveen het meest concreet en zou daarom de overstap maken naar het Hoge Noorden. Op de clubwebsite van Heerenveen verklaart Valpoort: “Heerenveen is een mooie club, een club waarvan bekend is dat het een goed georganiseerde en sterke jeugdopleiding heeft.” Daarom zag hij Heerenveen als de ideale club om zijn kwaliteiten door te ontwikkelen.

Heerenveen

Uiteindelijk maakt Valpoort dus de stap van Amsterdam naar Heerenveen en past zich verrassend makkelijk aan. Hij wordt opgenomen in het gezin Nederhoed in Mildam en vindt al snel zijn draai op school en op de club. Ook gaat het voetballend prima, hij laat zien over veel scorend vermogen te beschikken en doorloopt de jeugd van de club uit Friesland. Uiteindelijk wordt zijn harde werken beloond met een contract in de zomer van 2011. Zijn droom komt uit, hij is officieel profvoetballer!

Zijn debuut komt meteen datzelfde jaar, op 4 december mag hij namelijk Luciano Narsingh vervangen in de wedstrijd tegen AZ. Uiteindelijk komt hij dat seizoen tot 4 duels in de Eredivisie en 1 in de KNVB Beker. Daarin kwam hij niet tot scoren.

Het seizoen 2012/2013 speelde Valpoort de eerste seizoenshelft voor Heerenveen (5 wedstrijden) en de tweede voor PEC Zwolle (9 wedstrijden, 2 goals). Maar toch zorgde dat ervoor dat Heerenveen het contract van de behendige en rappe aanvaller niet wilde verlengen. Zodoende zat het avontuur voor de Amsterdammer in Friesland er (voorlopig) op.

Nederlandse enclave

Valpoort is dus contractloos en gaat zodoende op proef bij de Hongaarse topclub Ferencvaros. Daar staat op dat moment de Nederlandse trainer Ricardo Moniz voor de groep en voetballen landgenoten Jack Tuyp, Marc Otten en Julian Jenner.

Hij laat een goede indruk achter na zijn proefperiode en wordt daarom toegevoegd aan de selectie van de Hongaren. Hoewel zijn start bij de Hongaren prima is, hij weet meteen in zijn eerste wedstrijd te scoren, werd weer eens bewezen dat de voetbalwereld een rare wereld is. Doordat trainer Moniz ontslagen wordt na tegenvallende resultaten, worden de spelers allemaal teruggezet naar het 2e elftal. Vandaar dat Valpoort niet meer in actie zou komen in de 2e helft van de Hongaarse competitie.

 

Voetbalplezier terugvinden in Nederland

Doordat Valpoort niet meer hoeft te rekenen op speeltijd in Hongarije onder de nieuwe trainer komt hij terug naar Nederland. Na een succesvolle proefperiode tekent hij een contract bij RKC Waalwijk. Bij de kersverse degradant uit de Eredivisie wil de Amsterdammer bewijzen een goede voetballer te zijn. In de 2 jaar dat Valpoort bij RKC Waalwijk speelt komt hij tot 50 duels in de hoofdmacht en weet daarin 11 keer het net te vinden.

Onder trainer Peter van den Berg vindt Valpoort zijn vertrouwen terug. Tegen TjerkstraMedia verklaarde de aanvaller: “Tegen Helmond Sport verloren we, met de nieuwe trainer, nog kansloos, maar in de week voorafgaand aan het duel tegen Sparta riep Van den Berg mij bij zich. Hij vertelde mij (met een glimlach) dat hij een filmpje, van een jaar geleden, had gezien met ‘verschrikkelijke’ dingen van mij. Hij had acties en goals gezien van mij gezien en vroeg mij waar die jongen van dat filmpje was gebleven. Ik gaf aan dat die jongen voor hem stond. Van den Berg vroeg door… Hoe komt het dan dat het er niet uitkomt? Ik vertelde hem dat het een vertrouwenskwestie was en vertelde hem ook dat de trainer die hiervoor aan het roer van RKC stond het niet in mij zag zitten. Ik was aan mijzelf gaan twijfelen.”

Dat zorgt er voor dat het Israelische Maccabi Netanya interesse heeft in de Amsterdammer. Maar tot een transfer komt het niet.

RKC Waalwijk wil haar waardevolle aanvaller liever niet laten gaan, enkel tegen een afkoopsom. Maar uiteindelijk maakt Valpoort de overstap naar Beitar Jerusalem, de nummer 2 van de Israelische competitie.

Het grote talent

Begin dit jaar wordt bekendgemaakt dat Valpoort terugkeert uit Israel en gaat spelen voor Almere City FC. De inmiddels 25-jarige aanvaller keert dus wederom terug naar Nederland na een buitenlands avontuur. En dit seizoen gaat het goed, hij staat 3e op de topscorerslijst van de Jupiler League en maakt nog kans op de titel Topscorer van de 1e periode,  en is zeer belangrijk voor Almere City FC.

Hopelijk kan Valpoort doorstoten en zich nog verder ontwikkelen bij de ploeg van Jack de Gier. Want de Amsterdammer speelde voor Oranje onder 20 en heeft laten zien geweldig te kunnen voetballen. En aangezien hij nog maar 25 jaar is heeft hij nog een heel voetballeven voor zich. Hopelijk kunnen we nog vele jaren genieten van de watervlugge aanvaller.