De Graafschap en FC Emmen winnen de Jupiler Play-Offs

De Graafschap en FC Emmen kroonden zich afgelopen zondag tot winnaars van de Jupiler Play-Offs 2018. In een bloedstollende campagne wisten de ploegen van respectievelijk Henk de Jong en Dick Lukkien de felbegeerde Gouden Stieren te bemachtigen. De Graafschap verloeg in de finale Almere City, terwijl FC Emmen te sterk was voor Sparta Rotterdam.

Het eerste duel tussen Almere City en De Graafschap eindigde in 1-1. Na een bizarre slotfase wist De Graafschap door een penalty een late gelijkmaker te produceren en dat bleek goud waard tijdens de return. Daarnaast pakte Almere City-aanvoerder Tom Overtoom in het heenduel een rode kaart, waardoor hij de beslissingswedstrijd zou missen. Op De Vijverberg begonnen Almere City en De Graafschap aan een mogelijk laatste duel in de Jupiler League. De winnaar zou immers promotie naar de Eredivisie afdwingen.

De ploeg uit Almere kwam tegen alle verwachtingen in op voorsprong. Na een schitterende actie van Sylvester van der Water kon Jerge Hoefdraad van dichtbij de 0-1 binnen tikken. Dat was het startsein voor De Superboeren om op jacht te gaan naar een snelle gelijkmaker en die kwam er ook. Vlak voor rust kwam De Graafschap op gelijke hoogte door een doelpunt van Tarik Tissoudali.
Na de rust volgde er nog één doelpunt. Na ruim een uur spelen mocht Daryl van Mieghem aanleggen voor een vrije trap. Hij raakte de paal, maar gelukkig voor de thuisploeg stond Fabian Serrarens op de juiste plek om de rebound in het doel te werken. Ondanks de 2-1 voorsprong voor De Graafschap waren ze nimmer zeker van de winst. Met één doelpunt van Almere City zouden zij namelijk promoveren. Dat benodigde doelpunt bleef echter achterwege, waardoor De Graafschap vanaf het nieuwe seizoen weer op het hoogste niveau zal acteren.

In Rotterdam vond iets eerder op de dag de andere Play-Off finale plaats tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen. Ook in het heenduel van deze finale bleef het gelijk, waardoor beide ploegen bij winst verzekerd waren van Eredivisie-voetbal. Na een klein halfuur voetballen wist Sparta-middenvelder Stijn Spierings de sterke openingsfase van de thuisploeg te bekronen met een doelpunt. Met de 1-0 op het scorebord leek het niet mis te kunnen gaan voor de ploeg van Dick Advocaat, maar niets bleek minder waar. FC Emmen wist vlak voor rust op gelijke hoogte te komen door Michael Chacon. De Drentenaren zouden met een 1-1 stand promoveren, waardoor Sparta genoodzaakt was om meer risico’s te nemen. Dat liep echter niet goed af, want na rust liep FC Emmen uit naar een 1-3 voorsprong door doelpunten van Anco Jansen en Alexander Bannink. 1-3 bleek even later ook de eindstand en dat betekent dat Sparta Rotterdam degradeert naar de Jupiler League en FC Emmen voor het eerst in de clubhistorie in de Eredivisie zal voetballen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *