De Jupiler League: ook voor de allerjongsten…

Thijs Dallinga. Zeventien jaar oud. Of liever gezegd: zeventien jaar jong. Zeventien jaar en 249 dagen om precies te zijn toen hij afgelopen maandag voor FC Emmen wist te scoren in het duel tegen Telstar. Tieners die doelpunten maken, in de Jupiler League is het al geregeld voorgekomen. Maar wie was de jongste doelpuntenmaker? En welke clubs leveren de meeste jonge schutters? Opta zocht het uit.

De meeste zeventienjarigen zitten nog op school of zijn al bezig met een vervolgopleiding, ze spreken als het even kan af met hun vrienden en vriendinnen, zijn wellicht al bezig met hun rijbewijs en ze dromen van ‘later als ze groot zijn’. Er zijn echter ook zeventienjarigen die al betaald voetbal spelen en eentje daarvan is Thijs Dallinga. Zeventien jaar en 249 dagen was hij toen hij voor zijn club FC Emmen scoorde afgelopen maandag in het duel tegen Telstar. Uitzonderlijk, want in de de afgelopen tien seizoenen was er bij FC Emmen slechts één doelpunten maker die nóg jonger was. Dat was Rick ten Voorde. Hij was zeventien jaar en 231 dagen toen hij in februari 2009 twee doelpunten maakte tegen SC Cambuur.

Maar wie is dan de afgelopen tien seizoenen de allerjongste doelpuntenmaker geweest in de Jupiler League? Het is een vraag die voorbij zou kunnen komen in een pubquiz, dus onthou deze naam: Bob Vankan. Zestien jaar en 166 dagen was hij toen hij namens Fortuna scoorde tegen Jong Ajax in 2013. De jonkies top 3 wordt gecompleteerd door Jeroen Lumu (Willem II, zestien jaar+238 dagen) en Bilal Oud-Chikh (Jong FC Twente, zestien jaar+252 dagen).

In de voorbije tien seizoenen Jupiler League kwam er in totaal 52 keer een zeventienjarige tot scoren. Zeven keer was dat Rick ten Voorde. Perr Schuurs en Steven Bergwijn completeren die top drie met ieder vijf doelpunten. Zij hebben hiermee een groot aandeel in de statistieken van de tabel hieronder waarin te zien is voor welke club het vaakst een speler van onder de achttien tot scoren kwam.

 

 

Competitietreffers door minderjarigen in de laatste tien seizoenen
Team Treffers
Jong PSV 9
Fortuna Sittard 9
FC Emmen 8
Jong FC Utrecht 7
Jong Ajax 6
MVV Maastricht 5
Sparta Rotterdam 4
Jong FC Twente 2
FC Den Bosch 1
NAC Breda 1
Willem II 1
Jong AZ 1
N.E.C. 1

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *