FC Den Bosch aanvaller Dennis Kaars

Je debuut maken in het betaalde voetbal op 29 jarige leeftijd, het is niet voor velen weggelegd. Toch deed een spits uit Monnickendam het gewoon. Na een bourgondisch leven gooide hij het roer helemaal om en richtte hij zich volledig op het voetbal, wat dus resulteerde in een late overstap naar het profvoetbal. Dennis Kaars is deze week de speler in Uitgelicht!

Dennis Kaars wordt geboren op 7 juni 1988 in Purmerend. Zijn eerste stap in zijn voetbalcarriere zet hij bij VV Monnickendam in zijn woonplaats. Daar speelt hij tot aan de B1 als rechtsback maar later zou hij naar de spitspositie verhuizen. En als spits zou hij uiteindelijk een ware doelpuntenmachine blijken. Hoewel hij in zijn eerste seizoen als senioor nog maar tot 6 doelpunten maakte werd als snel duidelijk dat de spits het in zich had om doelpunten te maken, en veel ook. In 2007 maakt hij de overstap naar HBOK, een amateurclub uit Zunderdorp. HBOK kwam op dat moment uit in de Tweede Klasse maar zou mede door Kaars ook in de Eerste Klasse uitkomen. Bij Het Begon op Klompen laat Kaars ook zien met gemak doelpunten te kunnen maken. Dit zorgde ervoor dat hij op zijn 23e een bijzondere overstap maakte naar de Ajax Amateurs.

Steeds een stapje hoger

Hij speelde dus bij HBOK in de Tweede en Eerste Klasse, bij de Ajax Amateurs werden dat de Eerste Klasse en Hoofdklasse. Telkens liet Kaars zien een stapje hoger aan te kunnen, zeker getuige het feit dat de spits in elk seizoen goed was voor minstens 20 goals. Daardoor liep de Monnickendammer eigenlijk elke voetbaljaargang 1 op 1. Een prima moyenne voor een aanvaller.

Weer komt er een nieuwe stap in de carriere voor Kaars, die na afloop van het seizoen 2014/2015 zou vertrekken naar De Dijk uit Amsterdam Noord. De ambitieuze club, voorzitter Langelaar gaf dit jaar aan dat de Dijk de 2e profclub van Amsterdam wil worden, was overtuigd van de kwaliteiten van Kaars en trok hem aan van de Ajax Amateurs.

Tijdens zijn periode bij de Dijk bereikt hij een bijzondere mijlpaal in zijn carriere. Hij maakt namelijk op 30 januari 2016 zijn 200e goal in het amateurvoetbal door te scoren in de wedstrijd tegen ADO’20. Na 6 doelpunten voor VV Monnickendam, 97 voor HBOK, 72 voor de Ajax Amateurs en 35 voor de Dijk kwam het totaal dus op de magische 200 stuks.

Spirituele ervaring

Hoewel Kaars gigantisch veel doelpunten maakte voor zijn clubs en altijd belangrijk was hield hij er ook een bijzondere bourgondische levensstijl op na. Na een avondje stappen met zijn huisgenoten overkwam hem echter iets dat zijn levensstijl drastisch zou veranderen.

Kaars verklaarde tegen Voetbal International: ‘Begin dit jaar zakten mijn huisgenoten en ik een avondje door met van-alles-en-nog-wat. Na dat avondje stappen beleefde ik een soort bovennatuurlijke ervaring. Alsof ik in een andere dimensie zat en in contact stond met iets hogers. Er gebeurde van alles, ik zag ook van alles. Ik kan het niet goed uitleggen. Maar het universum vond dat het moment was aangebroken dat ik mijn leven moest veranderen. En dan zie je wat er gebeurt: ik ben 28 en sta in de belangstelling van Eredivisie-clubs. Ik voel me veel scherper van geest en het gaat een stuk gemakkelijker op het veld. En ik leef al als een prof, dus dat zal aanpassingstijd schelen.’

Want inderdaad, na deze ervaring was Kaars nog fitter en zelfs nog doelgerichter. Dit resulteerde in een seizoen bij de Dijk waarin hij in 34 duels tot 8 assists en maar liefst 44 doelpunten! Dit wekte de interesse van meerdere clubs maar Sparta bleek het meest concreet.

Avontuur in het profvoetbal

De student communicatiewetenschappen zat onlangs nietsvermoedend in de tram op weg naar huis, toen hij plotseling telefoon kreeg van een onbekend nummer. Het was Dolf Roks, hoofd scouting van Sparta, die hem vroeg of hij op proef wilde komen bij de eredivisionist. “Toen begon mijn hart wel even wat sneller te kloppen”, vertelde Kaars aan NOS Langs de Lijn.

De proefperiode bij Sparta was als een soort stage waarin Kaars mocht meetrainen en zelfs een oefenduel spelen tegen Westerlo. Helaas komt het echter nooit tot een contract. Als reden wordt opgegeven dat de Dijk een te hoge transfervergoeding zou vragen. Omdat de spits op het internet als een cultheld werd gezien werd er een crowdfunding actie opgericht om de transfersom van Kaars te kunnen betalen. Maar het mocht niet baten, de transfer van Kaars naar Sparta gaat niet door.

Maar dan is daar opeens FC Den Bosch! Omdat de spits furore maakte in de wedstrijden tussen de Dijk en Jong FC Den Bosch viel hij op en zou hij uiteindelijk toch de overstap maken naar het betaalde voetbal. FC Den Bosch biedt Kaars een 2-jarig contract aan en zodoende maakt hij dan eindelijk de overstap naar het profvoetbal.

Commissaris Jan Gösgens van FC Den Bosch vertelde op de website van de club: “Dennis is een jongen die met zijn karakter en speelstijl past bij de Bourgondische volksclub FC Den Bosch. FC Den Bosch staat voor talentontwikkeling. Zowel voor jonge spelers uit de eigen opleiding en uit de regio, als voor spelers zoals Dennis die zich in het amateurvoetbal nadrukkelijk in de kijker spelen. Dennis is een speler die kan verrassen en met zijn spel het publiek kan vermaken. We kijken er naar uit om hem komend seizoen in het shirt van FC Den Bosch in actie te zien en wensen hem namens de club veel succes toe.”

Gaat Dennis Kaars ooit Jamie Vardy achterna? En waar ligt zijn plafond? De aanvaller is in ieder geval goed begonnen bij FC Den Bosch en staat na 9 wedstrijden op 3 doelpunten. Het is nog niet het moyenne dat Kaars haalde bij de amateurs maar toch mag de Monnickendammer tevreden zijn met zijn debuut in de Jupiler League.