FC Dordrecht-aanvaller Denis Mahmudov

Ondanks dat FC Dordrecht dit seizoen niet verder kwam dan de halve finale van de Play-Offs, mogen de Schapenkoppen trots zijn op hun Play-Off-avontuur. Met goed spel en niet te vergeten de historische comeback tegen SC Cambuur kan FC Dordrecht met een goed gevoel vooruitkijken. Denis Mahmudov was met drie goals de grote man van Dordt en hij is deze week onze Speler Uitgelicht.

Mahmudov werd geboren op 6 november 1989 in het Macedonische stadje Veles. Hij groeide op aan de Balkan en verbleef daar tot zijn vijftiende. In 2004 vertrok hij samen met zijn familie naar Nederland en settelde hij zich in de omgeving van Apeldoorn, waar hij eveneens zijn voetbalcarrière startte.

Hij begon in de jeugd van AGOVV Apeldoorn. Na een klein uitstapje naar de jeugdacademie van Vitesse kwam hij terecht in het belofteteam van AGOVV. Bij deze club maakte de aanvaller zijn debuut in het profvoetbal. Zijn eerste minuten in de Jupiler League dateren uit 2007, toen zijn broer Kenan ook uitkwam (in twee wedstrijden) voor de club uit Apeldoorn. Na dertien wedstrijden in twee jaar AGOVV deed de Macedoniër in 2009 een stapje terug.

 


Een stap terug doen om er vervolgens twee vooruit te kunnen doen

Vanaf het seizoen 2009-2010 ging hij weer op amateurniveau spelen. Hij vertrok naar WHC, waar hij drie jaar voetbalde in de Zaterdag Hoofdklasse C. De aanvaller kon weer wekelijks minuten maken en uitblinken zoals hij in de jeugd ook deed. Het was niet gek geweest als hij na zijn periode bij WHC weer een mooie stap kon maken naar een BVO, maar niet is minder waar. Hij transfereerde wel, maar naar Excelsior ’31 in de Zaterdag Topklasse. Pas nadat hij in anderhalf jaar tijd 35 goals maakte in de Topklasse mocht hij eind 2013 weer op proef komen bij een profclub, want PEC Zwolle bood hem een stageperiode van twee weken aan.

In het oosten van het land maakte hij indruk, want in januari 2014 tekende hij daadwerkelijk een contract bij PEC. Dat zorgde ervoor dat hij zijn kunsten mocht laten zien in de Eredivisie. Hij kon in Zwolle een KNVB Beker en een gewonnen Johan Cruijff Schaal op zijn conto schrijven, maar veel aandeel had hij niet. Hij kwam namelijk tot zeven wedstrijden in het blauw-wit. Daarna bleek de stap van de amateurs naar de Eredivisie namelijk toch net wat te groot, waardoor hij in de zomer op huurbasis mocht vertrekken.


Succesjaar in Rotterdam wordt beloond

Sparta Rotterdam werd de volgende club van Mahmudov. In de Jupiler League werd de huurling een groot succes. Hij droeg 32 keer het shirt van Sparta en naast de mooie acties die hij wekelijks liet zien, wist hij ook veertien keer het net te vinden. Het Rotterdamse publiek kon een half jaar genieten van de spits alvorens hij de deur van Het Kasteel weer achter zich dichttrok. In het jaartje Jupiler League maakte hij zo’n goede indruk dat hij een mooie buitenlandse transfer verdiende. Levski Sofia nam hem over en dat betekende dat hij ging voetballen voor een van de grootste clubs uit Bulgarije.

Het Bulgaarse avontuur duurde echter niet lang. Na een half jaar moest hij zijn koffers weer pakken. Hij speelde naarmate het seizoen vorderde steeds minder en daarnaast kwam hij niet tot scoren in de Bulgaarse competitie. Reden voor de clubleiding om zijn contract te ontbinden.

Wederopbouw van zijn carrière

Na Bulgarije stond er nog een buitenlands avontuur op hem te wachten. Hij tekende in Armenië een contract bij Banants Erevan. Alleen bleek het Armeense avontuur lang niet zo mooi als verwacht, want eigenlijk belandde hij daar in dezelfde situatie als waar hij vandaan kwam. Hij begon met veel speeltijd, maar net als bij Levski Sofia werd het steeds minder. Daarom kwam hij ook bij Banants Erevan tot slechts zeven wedstrijden, waarin hij niet wist te scoren. Hij moest zich herpakken en dat is de reden waarom hij zijn carrière weer nieuw leven in wilde blazen. Dat deed hij in het land, waar hij zich inmiddels meer dan vertrouwt voelt: Nederland.

In de zomer van 2016 ging de knop bij hem om. Hij moest zijn carrière weer opnieuw opbouwen. De wederopbouw begon in Velsen-Zuid. Telstar pikte de Macedoniër op en daar kwam hij weer, zoals vanouds, tot veel minuten op hoog niveau. Na een moeizame start begon het weer te lopen met de aanvaller. Hij liet weer mooie dingen zien en dat resulteerde in veel belangstelling na afloop van het jaar Telstar.

Uiteindelijk was het Marco Boogers, destijds Technisch Directeur van FC Dordrecht, die hem wist te overtuigen om te tekenen bij Dordt. Dat bleek een juiste keuze voor zowel hemzelf als voor de club. In het afgelopen jaar bij FC Dordrecht was hij meteen een onbetwiste basisspeler en hij verwierf zich eigenlijk meteen tot publiekslieveling aan De Krommedijk. In de Play-Offs wist hij FC Dordrecht bijna naar de finale te brengen, maar dat mocht niet zo zijn. Als hij de lijn van afgelopen seizoen door weet te zetten, heeft Dordt zeker kans om volgend jaar weer een mooi seizoen te draaien, maar het blijft voetbal. Mahmudov heeft immers al op het hoogste niveau gespeeld en zal ongetwijfeld staan te trappelen om daar weer zijn opwachting te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *