FC Eindhoven aanvaller Kyle De Silva

De selectie van FC Eindhoven bestaat louter uit Nederlandse en Belgische spelers. Er zijn twee uitzonderingen in de selectie. Alleen de Fransman Joel Thomas en de Engelse buitenspeler Kyle de Silva hebben een ander paspoort dan de Nederlandse en Belgische. De laatstgenoemde Engelsman is deze week onze Speler Uitgelicht.

 

Op 29 november 1993 kwam De Silva ter aarde in de Londense wijk Croydon. Hij groeide ook op in Londen, waar ook zijn voetbaltalent werd ontdekt. Na een aantal jaren bij een plaatselijke amateurvereniging te hebben gevoetbald, mocht hij op 12-jarige leeftijd zijn opwachting maken in de befaamde Academy van Crystal Palace.

In Engeland is het lastig om door te breken bij de club waar je vanaf het begin instroomt. Dat heeft te maken met de grote ‘Youth-Academy’s’ die vooral de grote Premier League-clubs hebben. Ook voor De Silva was het moeilijk om zijn naam echt te vestigen tussen zijn concurrenten. Ondanks dat mocht hij in 2010 zijn handtekening mocht zetten onder z’n eerste profcontract en dat tekende toch het vertrouwen dat men in de jonge buitenspeler had.

Pechvogel

Hij liet een goede indruk achter bij Crystal Palace en dat resulteerde zelfs in een debuut voor het eerste elftal van de Londense club. De buitenspeler mocht op 21 januari 2012 voor het eerst opdraven toen het elftal onder leiding van coach Ian Holloway het opnam in en tegen Blackpool. De coach was destijds onder de indruk geraakt van De Silva, want in zijn eerste half jaar bij het eerste kwam hij al tot zes wedstrijden.

‘Volle bak gaan om een vast plekje te krijgen bij het eerste elftal’, dat is wat De Silva gedacht moet hebben in de zomer van 2012. In voorbereiding op het seizoen 2012-2013 was de eigen gekweekte jeugdspeler natuurlijk vastbesloten om zijn naam definitief te vestigen. Hij maakte in het nieuwe seizoen gelijk minuten, alvorens het noodlot toesloeg. Het talent raakte geblesseerd met als resultaat dat hij een half jaar in de lappenmand zou zitten. Dit kwam hard aan, want het kostte hem zijn plek bij het eerste. Topvoetbal kan hard zijn en deze gebeurtenissen met De Silva zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Hij kon namelijk een half jaar geen wedstrijden spelen en daarbovenop vertrok ook nog eens de trainer die het zo in hem zag zitten. De pechvogel keerde na de winterstop terug, maar zijn carrière bij Crystal Palace was definitief voorbij. De nieuwe trainer Tony Pulis zag het niet in hem zitten, waardoor de club hem verhuurde aan Barnet, toentertijd uitkomend op het vierde niveau in Engeland.

Vervolgstappen om weer terug te komen

Zijn avontuur bij Barnet kwam al snel ten einde. Een schamele drie wedstrijden is het aantal dat hij speelde in het shirt van de Noord-Londense club. Bij zijn terugkomst bij Crystal Palace bleek er nog steeds geen plaats te zijn voor het ‘voormalig’-talent van de club. Hij zat er nog twee jaar, maar twee jaar om snel te vergeten. Hij kwam namelijk niet meer aan de bak en was daardoor genoodzaakt om de club, waar het voor hem allemaal begon, te verlaten.

Notts County pikte de Engelsman op, maar dat werd geen succes. Na zes potjes verliet hij de club en besloot hij om zijn heil elders te zoeken. Het buitenland was voor hem dè mogelijkheid om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Slechts twee dagen na zijn vertrek bij Notts County kwam FC Eindhoven voorbij en dat was natuurlijk die mogelijkheid in het buitenland waar hij op wachtte. Trainer Ricardo Moniz zwaaide destijds met het scepter in Eindhoven. Hij kent De Silva nog van zijn periode ervoor bij Notts County, waar Moniz werd weggestuurd en De Silva niet uit de verf kwam.

De trainer was natuurlijk de hoofdreden voor de aanvaller om voor FC Eindhoven te kiezen en die keuze bleek een juiste te zijn. In zijn eerste jaar in de Jupiler League kwam hij al tot 25 wedstrijden, waarin hij twee keer wist te scoren. Ook dit seizoen is hij weer belangrijk voor de ploeg uit De Lichtstad. Met mooie acties weet hij indruk te maken op de mensen in het Jan Louwers Stadion. De laatste weken speelt hij minder, maar dat heeft ook te maken met de slechte reeks die FC Eindhoven achter de rug heeft. Het hoeft immers niet te betekenen dat het Engelse talent ook in Eindhoven op een later termijn op een zijspoor beland, want als hij de draad weer op weet te pakken, is het slechts een kwestie van tijd dat de supporters van FC Eindhoven weer zullen genieten van de vleugelspeler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *