FC Eindhoven aanvaller Mart Lieder

Van de amateurs in één keer de overstap maken naar de Eredivisie, het is de droom van elke voetballer. De huidige spits van FC Eindhoven deed het. Daarom staat Mart Lieder vandaag in de spotlights in Uitgelicht.

Vaak geven spelers het op als het in de jeugd niet lukt om een bij een profclub te blijven maar bij Mart Lieder liep het allemaal anders. De inmiddels 26-jarige Purmerender begon zijn carrieré bij de Wherevogels om vervolgens via FC Volendam, AFC, Hollandia en FC Purmerend bij VPV Purmesteijn te belanden. Bij de 3e Purmerendse club, waar spelers als Yuri Rose (FC Volendam, Heracles, Heerenveen en Sparta) en Martin Koeman (Vader van Ronald en Erwin) in het verleden speelden, promoveerde Lieder naar de Hoofdklasse.

Betaald voetbal

Bij Purmersteijn viel hij op bij FC Volendam, waar hij al speelde in de jeugd, en hij mocht op stage komen. Aan de hand van stadsgenoot Olaf Lindebergh speelde hij 2 weken mee met de Volendammers. Maar een paar dagen later was het Vitesse uit de Eredivisie die aanklopte bij Lieder. Daar ging hij een week op stage op het hypermoderne oefencomplex Papendal met als absoluut hoogtepunt een oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch.
En op 31 december is het dan zo ver, Lieder tekent een contract voor anderhalf seizoen bij de geel-zwarten uit Arnhem. De droom om profvoetballer te worden komt uit. Hij mag in de Gelredome de concurrentiestrijd aan gaan met Wilfried Bony, Jonathan Reis en Mike Havenaar.

Uiteindelijk zou het avontuur bij Vitesse slechts uitlopen op 3 duels in de hoofdmacht waarin hij niet weet te scoren. Hij maakt in januari 2012 zijn debuut in de wedstrijd tegen NEC waarin hij Reis vervangt.

Eredivisie avontuur nog niet voorbij

Ondanks dat hij bij Vitesse niet aan spelen toekomt is het Eredivisie avontuur van Lieder nog niet voorbij. Eind augustus 2012 meldt de Purmerender zelf dat hij zich speler van RKC Waalwijk mag noemen. Hij tekent een contract voor 2 jaar met een extra optiejaar.
Het eerste seizoen bij RKC Waalwijk verloopt prima voor de spits die uiteindelijk tot 29 duels komt en 4 keer het net weet te vinden. Maar het 2e seizoen verloopt minder voorspoedig. In een oefenduel als voorbereiding op het seizoen 2013/2014 scheurt hij zijn kruisband af in zijn rechterknie. De revalidatie van deze blessure zal tussen de 6 en 9 maanden bedragen. Hierdoor komt Lieder slechts 1 maal in actie in het seizoen 13/14 voor RKC Waalwijk. Mede door het missen van Lieder degradeert RKC uit de Eredivisie door in het tweeluik met Excelsior in de play-offs aan het kortste eind te trekken.

Maar het avontuur in de Eredivisie was nog steeds niet voorbij voor Lieder. Kersverse promovendus FC Dordrecht haalt de Purmerender voor 1 seizoen naar de Krommedijk. Hij komt tot 23 optredens in de Eredivisie en is goed voor 3 goals. Toch kan hij de degradatie van de Dordtenaren niet voorkomen.

Buitenland

Er komt geen 5e seizoen in de Eredivisie voor de spits. Hij komt wel tot een overeenstemming met het Zwitserse FC Aarau. De club gegradeerde het seizoen ervoor uit de hoogste competitie en hoopt met Lieder een spits in huis gehaald te hebben die voor doelpunten kan zorgen in de Challenge League, het tweede niveau in Zwitserland. Hoewel Lieder in 34 duels voor de Zwitsers uitstekende cijfers kan overleggen, 6 goals & 2 assists, is hij niet helemaal gelukkig in het Alpenland. Daarom komt de spits een overeen met FC Aarau dat hij transfervrij mag vertrekken.

Terug in Nederland

Op 16 juli 2016 komt het nieuws naar buiten dat Mart Lieder voor 2 jaar tekent bij FC Eindhoven. Nadat hij in de voorbereiding van de club uit de Lichtstad topscoorder was geworden zijn de spits en club het eens geworden over een contract. Harm van Veldhoven is blij met de spits: ‘’We waren op zoek naar een scorende spits en die hebben we met Mart Lieder hopelijk gevonden. Hij heeft in deze voorbereiding aangetoond doelpunten te kunnen maken, maar ook een balvaste spits te zijn met een goede mentaliteit”.

Tot op heden loopt het prima voor Lieder bij FC Eindhoven. Helaas vielen de prestaties van de club afgelopen seizoen wat tegen maar de spits kan terugkijken op een prima debuutjaar. Hij speelt alle wedstrijden in de Jupiler League en maakte 2 keer zijn opwachting in de KNVB Beker. In totaal speelde hij 40 duels en kwam hij tot 17 doelpunten en 7 assists.

Als Lieder deze lijn door kan trekken en hij dit moyenne van bijna 1 op 2 aan kan houden kan FC Eindhoven misschien wel weer bovenin de Jupiler League mee draaien. Want na de 11e plek van afgelopen seizoen zal het beter moeten bij de mooiste club van Eindhoven.