FC Eindhoven middenvelder Branco van den Boomen

Het verlengstuk van de trainer, en een voetballende leider. Dat zijn typeringen die we wel los kunnen laten op de 22-jarige Branco van den Boomen van FC Eindhoven. De middenvelder werd  al viermaal uitverkozen in het Elftal van de Week en is daarom deze week onze speler in Uitgelicht.

Voetbaljeugd

Branco van den Boomen werd geboren op 21 juli 1995. Daar begon hij zijn prille voetbalcarrière bij de plaatselijke Room Katholieke Voetbal Vereniging Oerle (RKVVO) Dat deed hij niet alleen, maar samen met zijn neefje Clint Leemans die op dit moment voor VVV-Venlo uitkomt.

In de jeugd van RKVVO liet van den Boomen wekelijks zien over veel talent te beschikken. Zodoende maakt hij in 2004 op 9 jarige leeftijd de stap naar de jeugdopleiding van Willem II/RKC Waalwijk.

Jeugdinternational

De jonge van den Boomen ontwikkelt zich erg goed in Tilburg, en zo wordt hij op 14 jarige leeftijd voor het eerst opgeroepen als jeugdinternational bij het Nederlands elftal onder 15 jaar. Voor dit team debuteerde hij op 17 maart 2010. Op die dag werd met 4–2 gewonnen van de leeftijdsgenoten uit België. Van den Boomen nam in deze wedstrijd twee doelpunten voor zijn rekening. Hij doorliep vervolgens voor alle jeugdelftallen. Van den Boomen maakte deel uit van de selectie die actief was op het EK 2012 onder 17 in Slovenië. Tijdens dit EK kwam van den Boomen in actie in het groepsfase duel met gastland Slovenië (3-1 winst) en in de finale tegen Duitsland –17 die na strafschoppen werd gewonnen.

Ajax

Zijn goede spel en optredens in de diverse vertegenwoordigende elftallen en bij Willem II zijn ook Ajax niet ontgaan en de lokroep uit Amsterdam krijgt op 4 maart 2011 gestalte met een 3-jarige verbintenis die van den Boomen op De Toekomst tekent. Hij debuteerde op 11 november 2013 in het betaald voetbal voor Jong Ajax in de Jupiler League tegen De Graafschap. Hij viel na 63 minuten in voor mede-debutant Chengkuai Wang. Branco van den Boomen scoorde op 31 januari 2014 zijn eerste officiële doelpunt in het betaald voetbal. In de wedstrijd uit bij Telstar scoorde hij in de derde minuut de openingstreffer, uiteindelijk werd de wedstrijd met 3-1 verloren. Na drie seizoen op “De Toekomst” actief te zijn geweest moet van den Boomen op zoek naar een nieuwe club aangezien hij in Amsterdam geen contracverlenging krijgt.

FC Eindhoven

Al snel vind hij in FC Eindhoven een nieuwe club waar hij direct laat zien een aanwinst te zijn. In zijn 1e seizoen komt hij tot 37 optredens en 4 treffers. In de presentatiegids van dit seizoen kijkt hij met veel plezier terug op dat jaar. “Met trots kijk ik terug op dat seizoen, achterin waren we ijzersterk, en voorin konden we altijd een doelpunt maken. “ In zijn zomervakantie was er interesse van een aantal Eredivisieclubs. Uiteindelijk vertrekt hij naar het hoge Noorden waar hij aan de slag gaat bij sc Heerenveen.

sc Heerenveen

Ver van huis gaat hij voor het eest op zichzelf wonen, wat uiteindelijk een goede keuze bleek te zijn verteld hij in de presentatiegids. “Het is natuurlijk anders dan dat je bij je ouders thuis woont. Toch heb ik een goede tijd gehad. Ik heb er goede vrienden aan overgehouden.” Op het eerste seizoen kan hij goed terugkijken, Op 11 augustus 2015 maakte hij zijn Eredivisie debuut voor sc Heerenveen in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap die met 3-1 werd gewonnen. In het Eredivisie-uitduel tegen Roda JC op 3 april 2016 scoorde hij zijn eerste doelpunt voor Heerenveen. Met zijn doelpunt in de blessuretijd werd hij de matchwinner. Hij komt in zijn 1e seizoen tot een respectabel aantal van 23 optredens bij de Friezen.

Het seizoen daarna wordt van den Boomen uitgeleend aan Willem II die hem graag zien komen als de vervanger van de geblesseerde Anouar Kali. De eerste duels speelde van den Boomen nog bij de Tilburgers, maar als Kali vroeger dan verwacht terugkeert mag hij op de bank plaatsnemen. Doordat hij ook nog geblesseerd raakte was een plek in de basiself niet meer realistisch.

Terug op het oude nest

Ondanks zijn doorlopende contract van een jaar stelde sc Heerenveen zich coulant op en mocht hij uitkijken naar een nieuwe club. Diverse clubs meldden zich waaronder FC Eindhoven, toen was de keus voor de 22 jarige niet moeilijk vertelde hij in de huidige presentatiegids van FC Eindhoven. “ FC Eindhoven was in de vorige periode uitstekend voor mij. Ik voelde mij thuis en dat is nog steeds zo. Toen ik in contact kwam met FC Eindhoven kreeg ik al veel reacties van supporters en mensen om mij heen. Deze mooie berichtjes deden me goed.” Hij tekent een contract voor drie seizoenen.

Dit seizoen is hij gelijk tot aanvoerder gebombardeerd door trainer van Leeuwen. Een goede keuze zo lijkt het want van den Boomen laat tot op heden zien een bepalende speler te zijn bij zowel de club uit Eindhoven als in de Jupiler League. Over zichzelf en het team voor komend seizoen is hij ook duidelijk in de presentatiegids. “Ik voel een bepaalde verantwoordelijkheid en druk. Ik vind dat ik meer van mezelf kan verwachten. Het doel is om sowieso de Jupiler Play-Offs te halen, om daar te kijken wat er te halen is. “. Na een matige start van het seizoen heeft FC Eindhoven de weg omhoog weer gevonden en met regisseur van den Boomen in de gelederen is het bereiken van de Jupiler Play-Offs een realistische doelstelling.