FC Emmen verdediger Keziah Veendorp

FC Emmen is een stabiele subtopper in de Jupiler League. Lang streden ze mee om de bovenste plekken, maar inmiddels hebben ze pas op de plaats moeten maken en staan ze op een zevende plek. Eén van hun sterkhouders is deze week onze Speler Uitgelicht. Zijn naam is Keziah Veendorp en hij is de rots in de branding voor FC Emmen.

Veendorp is geboren op 17 februari 1997 in het Groningse Sappemeer. Hij is een geboren voetballiefhebber en bleek ook al snel aanleg te hebben voor het spelletje. Zijn voetbalcarrière begon hij bij de plaatselijke voetbalclub FVV. Daar bleek hij al snel één van de betere te zijn, waardoor hij een stap kon maken naar een hoger niveau. Hij ging spelen bij VV Hoogezand en dat bleek zijn laatste opstapje te zijn richting de top.

Profvoetbal

Op 11-jarige leeftijd kwam Veendorp in de jeugdopleiding van FC Groningen terecht. Hij doorliep de gehele jeugdopleiding van de noordelingen en hij stond te boek als groot talent dat de top zou kunnen halen. Tevens werd de centrale verdediger met regelmaat geselecteerd voor de nationale elftallen van verschillende leeftijdscategorieën. Zo kwam hij uit voor Oranje onder 15, onder 16 en onder 17. Bij het laatstgenoemde elftal was hij zelfs de aanvoerder en mocht hij als captain bijna de EK-titel met Oranje-17 op zijn naam schrijven toen de ploeg tweede werd op het jeugd EK in Malta.

Ook op het jeugd EK was de Groninger één van de meest in het oog springende spelers. Zijn goede spel viel op bij Europese scouts, waardoor hij binnen no-time op diverse scoutingslijstjes te vinden was. Het waren niet de minste clubs die zich hebben gemeld voor de verdediger. AS Monaco, Paris Saint-Germain, Inter en Ajax hadden hem bijvoorbeeld op de radar staan. In tegenstelling tot veel hedendaagse jeugdvoetballers, kon Veendorp de verleiding wel weerstaan.


Dromen van Groningen 1

‘Mijn droom was altijd om het eerste van FC Groningen te halen’ zei hij ooit in een interview met VI. Dat is misschien wel de grootste reden geweest om niet in te gaan op avances van Europese topclubs. Na het jeugd EK was het jonge talent gedreven om in het nieuwe seizoen (2014-2015) zijn debuut in de Eredivisie te maken. Dat lukte echter niet, want in de voorbereiding van het nieuwe seizoen raakte zijn knie overbelast, waardoor hij een tijdje uit de roulatie was. Het betekende een teleurstelling na een mooie zomer. Na die knieblessure moest hij de draad weer oppakken bij de A1 en dat zorgde ervoor dat hij nog geduldig moest zijn wat betreft zijn Eredivisie-debuut.

Zijn debuut kwam er uiteindelijk wel, zij het een seizoen later. In februari 2016 mocht hij voor het eerst invallen in de hoofdmacht van FC Groningen. Uit bij AZ (4-1) mocht Veendorp tien minuutjes meedoen. Na bijna alle jeugdelftallen te hebben gehad, kon hij nu eindelijk zijn debuut in het eerste ook op zijn conto schrijven.

Het avontuur aangaan

Helaas bleef het voor de inmiddels 21-jarige verdediger bij die tien minuutjes voor FC Groningen. Hij besloot te vertrekken en ergens anders voor zijn kans te gaan. FC Emmen diende zich aan en het plan van trainer Dick Lukkien sprak hem aan. In de afgelopen zomer tekende hij daarom een eenjarig contract bij de Drentse club.

Vanaf dag één werd hij een vaste waarde in het elftal. In de Jupiler League bleek Veendorp zijn vorm hervonden te hebben. Hij verscheen al een aantal keer in het Elftal van de Week en hielp met zijn spel FC Emmen naar een hoger niveau. Na zeven wedstrijden gespeeld te hebben, was de club al overtuigd en kreeg Veendorp een nieuw en verbeterd contract voorgeschoteld. Ondanks het nieuwe contract weten ze in Emmen heel goed dat de Groninger op termijn een stap hogerop gaat maken. Het schijnt dat er al regelmatig clubs vanuit de Eredivisie voor hem op de tribune zitten, dus het lijkt niet een kwestie of hij hogerop gaat, maar meer wanneer hij de stap waagt. Tot die tijd hopen de Emmenaren zolang mogelijk van hem te kunnen genieten aan De Oude Meerdijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *