FC Oss aanvaller Istvan Bakx

Bijnamen in het voetbal, het is bijna niet meer weg te denken. Sommige zijn makkelijk te verklaren, zo werd Willem van Hanegem de Kromme genoemd door zijn voorovergebogen houding tijdens het voetballen en was Koef gewoon een verbastering van de achternaam van Danny Koevermans. Maar in de Jupiler League loopt een speler rond met misschien wel de meest bijzondere en interessante bijnaam: Istvan Bakx oftewel de Googlespits.

Istvan Bakx werd geboren in het Zeeuwse Vlissingen en kwam in de jeugd uit voor RCS uit Oost-Soulburg. Daar zou hij op zijn 16e al zijn debuut maken in het eerste elftal van de derdeklasser. Bakx zijn talent valt ook andere clubs op en in datzelfde jaar maakt hij de overstap naar Kloetinge, een zaterdaghoofdklasser op het schiereiland Zuid-Beveland. Ook bij Kloetinge laat Bakx zien over een flinke portie talent te beschikken en liet hij zien dat de hoofdklasse zaterdag absoluut niet zijn plafond is.

Profvoetbal

Uiteindelijk is het Sparta Rotterdam dat de 19-jarige Zeeuw aan zich weet te binden. Hij tekent een contract bij de Kasteelclub, dat op dat moment uitkomt in de Eredivisie. Bij de talenten van Jong Sparta presteert Bakx zeer verdienstelijk en komt hij in 24 duels tot 13 doelpunten. Een prima moyenne voor de aanvaller die duidelijk laat merken het naar zijn zin te hebben in Spangen. Toch komen er weinig kansen in het eerste elftal. Op 23 oktober 2005 maakt Bakx nog wel zijn debuut in de verloren thuiswedstrijd tegen Roda JC (2-3) maar uiteindelijk zou er nog slechts 1 duel in het eerste van Sparta bij komen. In totaal speelt hij dus 2 duels op het Kasteel.

Toch besluit hij zijn contract niet te verlengen bij Sparta en keert hij terug naar Zeeland. Bakx begint aan een HBO opleiding en kiest er daarom voor om over te stappen naar hoofdklasser HSV Hoek.

Google

Bij HSV Hoek laat Bakx weer wekelijks zien wat hij allemaal kan met een bal en daardoor zijn er verschillende profclubs uit Nederland die hem aan zich willen binden. Bakx trainde mee bij FC Zwolle en Preston North End in Engeland maar zag beide keer van een transfer af omdat hij graag zijn studie wilde blijven volgen in Vlissingen.

Uiteindelijk komt er een transfer, maar niet naar een Nederlandse club. Het wordt een avontuur in België waar hij voor 2 jaar tekent bij tweedeklasser KV Kortrijk. Echter is de manier waardoor Bakx op de radar kwam bij Kortrijk een bijzondere..

Istvan Bakx werd ineens door een scout van de Belgische club gebeld. De trainer, Hein Vanhaezebrouck, was op zoek naar een linker aanvaller en omdat hij er maar niet in slaagde een geschikte voetballer te vinden, besloot hij de zoekmachine Google eens te gebruiken. Het enige wat hij deed was het woord ‘linkeraanvaller’ intypen en al snel stonden de zoekresultaten op zijn scherm. Zijn oog viel op een wedstrijdverslag van HSV Hoek waarin een uitblinkende Istvan Bakx beschreven stond. Vanhaezebrouck was meteen overtuigd en nam contact op met de hoofdscout van Kortrijk. Nadat Bakx eerst overtuigd had in het wedstrijdverslag deed hij dit ook op het veld. Tijdens een stage beviel hij zo goed dat hij een contract voor 2 jaar kreeg voorgeschoteld.

Avonturen in België

Bij Kortrijk vervult Bakx al snel een zeer belangrijke rol. Mede door zijn 14 doelpunten in 35 duels in het eerste seizoen promoveert Kortrijk naar de hoogste divisie in België. Dit leverde hem ook een uitnodiging op voor Jong Oranje.

Hij wordt door bondscoach Foppe de Haan opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje voor het oefenduel tegen Estland. Op zondag 24 mei 2008 debuteerde Bakx in de oefenwedstrijd Jong Nederland – Jong Frankrijk tijdens een vierlandentoernooi in Zweden. Bondscoach De Haan liet Bakx de hele wedstrijd spelen in Trelleborg. Nederland verloor met 2-1. Uiteindelijk werd Bakx niet geselecteerd voor de Olympische Spelen van 2008.

En na het grote succes met Kortrijk gaat Bakx samen met Vanhaezebrouck naar het grote Racing Genk. Op dat moment is hij transfervrij en tekent hij een contract voor 3 seizoenen. Maar helaas loopt het avontuur bij de Belgische topclub minder dan bij Kortrijk. Ook wordt trainer Vanhaezebrouck ontslagen waardoor er steeds minder speeltijd voor Bakx komt. Daarom wordt hij uitgeleend aan FC Den Bosch waar hij 8 doelpunten maakt in 34 wedstrijden.

Terug naar Nederland

Na zijn terugkeer bij Racing Genk is er nog steeds weinig zicht op speeltijd voor de Vlissinger. Zelfs onder de nieuwe Nederlandse trainer Mario Been verbetert de situatie niet waardoor hij zich genoodzaakt acht om zijn contract te laten ontbinden. Transfervrij tekent hij een contract bij Willem II maar ook daar loopt niet geweldig. Een beenbreuk zorgt er voor dat hij geen contractverlening krijgt terwijl hij met 3 goals in 9 wedstrijden toch aardige cijfers kan overleggen.

In het seizoen 2012/2013 staat Bakx onder contract bij AGOVV. Helaas gaat de club uit Apeldoorn failliet waardoor hij wederom zonder club zit. Daarom tekent hij bij FC Den Bosch, waar hij al eerder onder contract stond, een contract voor anderhalf jaar. Maar na wederom een uitstekende tijd in Den Bosch wordt zijn contract niet verlengd.

FC Oss

In 2014 verkast Bakx naar FC Oss waar hij tot op heden speelt. In 107 duels voor de Ossenaren is de inmiddels 31-jarige aanvaller goed voor 17 goals en 33 assists. Gedurende het afgelopen seizoen begon hij 27 keer in de basis, viel hij 8 keer en speelde hij slechts 3 wedstrijden niet. Vandaar dat Bakx een echte vaste kracht van de Ossenaren genoemd kan worden.

Met de naar FC Twente vertrokken Tom Boere en Justin Mathieu als nieuwe Cambuur-aanwinst zal Bakx volgend seizoen een zekerheidje zijn in de voorhoede van FC Oss. Zo veel doelpunten maken als Boere zal lastig worden maar als Bakx zijn niveau kan halen zullen de Brabanders veel doelpunten kunnen verwachten van de ervaren aanvaller.