FC Oss middenvelder Huseyin Dogan

Hij doorliep de complete jeugdopleiding van Sparta Rotterdam, debuteerde voor de Rotterdammers maar zat daarna een jaar zonder club. Tot hij deze zomer neerstreek in Brabant en bewijst een meerwaarde te zijn voor FC Oss. Mede door zijn prestaties staan de Brabanders op een knappe 5e plaats op de ranglijst. Daarom is Huseyin Dogan van FC Oss deze week de speler in Uitgelicht!

Huseyin Dogan werd op 22 januari 1994 geboren in de Hofstad, Den Haag. Toch was het Rotterdam waar hij zijn eerste stappen op een voetbalveld zette. Hij begon bij SC Feyenoord maar werd al snel opgenomen in de jeugdopleiding van Sparta, de club uit de Rotterdamse wijk Spangen. Daar zou hij uiteindelijk de complete jeugdopleiding doorlopen en zelfs zijn debuut maken in het eerste elftal van de Kasteelclub.

Dogan debuteerde in het seizoen 2012/2013 in de Jupiler League. In de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead Eagles mag de aanvallende middenvelder het veld betreden voor Iliass Bel Hassani. Dit zou uiteindelijk zijn enige duel voor de Rotterdammers zijn in dat seizoen. Daarna speelde hij nog drie seizoenen in de hoofdmacht van de Rotterdammers. In totaal schreef hij 54 wedstrijden en 4 goals achter z’n naam.

Groot talent

Dogan stond bekend als een groot talent bij Sparta Rotterdam. De middenvelder komt uit dezelfde lichting als Go Ahead Eagles aanvaller Pieter Langedijk en Rick Stuy van den Herik, die momenteel zijn teamgenoot is bij FC Oss. In deze lichting is Dogan een goede speler zodoende kan hij op zijn 18e dus al zijn debuut maken in het eerste elftal van Sparta.

Maar ook komt hij uit voor jeugdelftallen van Nederland. Zo komt hij uit voor Nederland onder de 18, onder de 19 en onder 20. Bij het laatstgenoemde vertegenwoordigende elftal speelt hij onder andere met Kenny Tete, Vincent Janssen, Clint Leemans en Wesley Hoedt.

Ook buitenlandse clubs valt het talent van Dogan op. De middenvelder speelt een goed seizoen bij Sparta Rotterdam in het seizoen 2013/2014. In dat seizoen komt hij tot 16 wedstrijden in de Jupiler League en nog eens 5 wedstrijden in de bijbehorende play-offs. Daar is FC Dordrecht uiteindelijk te sterk en zodoende mag Sparta nog een jaar acteren in de Eerste Divisie.

Toch wekt de middenvelder met Turkse roots de interesse van verschillende buitenlandse clubs. Een grote Turkse club had interesse maar uiteindelijk ging Dogan op proef bij Rubin Kazan in Rusland. Al langer werd de twintigjarige middenvelder gevolgd door de tweevoudige kampioen van Rusland. Rubin-trainer Rinat Bilyaletdinov wilde Dogan zelf aan het werk zien. Daarom ging Dogan mee op trainingskamp in Oostenrijk met de Russische club. Twee weken zou hij uiteindelijk vertoeven bij Rubin Kazan maar tot een overgang zou het uiteindelijk niet leiden.

Van de radar

Hoewel Dogan dus de hele jeugdopleiding van Sparta doorloopt, zijn debuut maakt in het eerste van de Rotterdammers en begeerd wordt door verschillende clubs, besluit de Kasteelclub toch het contract van de middenvelder niet te verlengen. Hij zat voornamelijk op de bank en de situatie leek uitzichtloos. Daarom kwam er een einde aan zijn dienstverband bij de Rotterdammers. Na 11 jaar, 54 wedstrijden in de hoofdmacht en 4 doelpunten kwam er een einde aan de samenwerking tussen beide partijen.

Dogan verdween helemaal van de radar toen hij na afloop van het 2015/2016 zonder club kwam te zitten. “De reden waarom ik een jaar afstand genomen heb van het voetbal ligt in de privésfeer. Dat is nog vers en daar wil ik niet over uitweiden. Het was mentaal voor mij een heel zwaar jaar. Ik heb heel bewust gekozen om niet zomaar ergens in te stappen”, vertelt hij in het Algemeen Dagblad. Ondanks interesse uit het buitenland bleef de middenvelder gedurende een compleet voetbaljaar zonder club.

Neergestreken in Oss

In augustus 2017, net voor het begin van het nieuwe voetbalseizoen, wordt bekend gemaakt dat Huseyin Dogan de kleuren van FC Oss zal verdedigen. De middenvelder sluit aan bij de ploeg van Klaas Wels. Dogan was al een tijdje in Oss om zijn conditie op peil te houden en maakte op het trainingsveld indruk op de technische staf en de clubleiding. “Huseyin is absoluut een meerwaarde voor ons elftal”, laat directeur Peter Bijvelds weten. “Hij combineert een fijne techniek met een enorme drive. Een intelligente speler. Aan hem de schone taak te laten zien wat-ie in huis heeft.” Zo is te lezen op de website van FC Oss.

De middenvelder voegt er zelf aan toe: “Ik ben blij dat ik bij deze warme club kan aansluiten”, reageert de hoofdrolspeler zelf. “FC Oss heeft haar deuren voor mij geopend en dat waardeer ik. Vanuit dat goede gevoel heb ik doorgepakt. Ik wil de mensen in Oss vermaken met goede resultaten en fraaie acties, goals en assists. Voor komend seizoen staat er een mooie basis met jongens die al vastliggen, dus ik voorzie een mooi jaar.”

Om aan te geven wat zijn ambitie is zei Dogan nog: “Ik ben nog niet klaar met Nederland. Nederland is nog niet klaar met mij.”

Huidig seizoen

Vorig seizoen kende FC Oss geen geweldig seizoen, ondanks de 33 doelpunten van topschutter Tom Boere. De spits vertrok naar FC Twente en door sceptici werd gedacht dat het een moeilijk seizoen zou worden voor de Ossenaren. Het gaat echter prima met de Brabantse club en ze bezetten momenteel een mooie 5e plek op de ranglijst.

En ook Dogan draagt daar zijn steentje in bij. Tot dusverre speelde hij 9 wedstrijden voor de Ossenaren waarin hij 2 goals maakte en 2 keer de aangever was voor een ploeggenoot. Daarnaast is zijn spel zeer goed en kan hij echt als een sterkhouder voor de Brabanders gezien worden. En als Dogan laat zien waarom ze hem altijd een talent noemde kan het nog een heel mooi seizoen worden voor de ploeg uit Oss. Waarbij Play-Offs zeker een doel zal zijn.