FC Oss verdediger Dominique Kivuvu

Kivuvu speelt dit jaar zijn tweede seizoen in de Jupiler League. Tien jaar geleden debuteerde hij bij Telstar om nu bij FC Oss de verdediging te leiden. Tussendoor maakte de Angolese Nederlander (óf Nederlandse Angolees) een interessante reis door het internationale voetballandschap. Hij speelde niet alleen in de eredivisie, maar zelfs Champions League met de kampioen van Roemenië en kwam hij zowel uit voor Jong Oranje als de nationale ploeg van Angola.

De roots van Kisoka Jeadot (Dominique) Kivuvu liggen in Amsterdam. Hij was als jochie vooral actief op de voetbalpleintjes in de wijk Geuzenveld. Hij hield het niet alleen bij straatvoetbal. Bij Neerlandia/SLTO bond hij de noppen onder. Bij deze club werd hij ontdekt als B-junior en maakt hij de overstap naar de A2 van (destijds) Stormvogels/Telstar.

Debuut als profvoetballer

Bij de eerste divisionist uit Velsen-Zuid debuteerde hij in het profvoetbal in seizoen 2005-2006. Als verdedigende middenvelder speelde hij 12 duels waarin hij de interesse wist te wekken uit de eredivisie van zowel AZ, FC Groningen als N.E.C. De ploeg uit Nijmegen was het meest slagvaardig. Hier speelde hij vier seizoenen. Zijn eerste wedstrijd in de basis bekroonde hij (tegen Feyenoord) met een doelpunt en een uitverkiezing tot Man of the Match. In zijn tweede jaar speelde hij met N.E.C. ook vier wedstrijden in de Europa League. De buitenwacht vergeleek hem vaak als type speler met Fransman Patrick Vieira.

Supercup en Champions League

Na 89 wedstrijden voor N.E.C. én 2 doelpunten liep zijn contract in de zomer van 2010 af. Ondanks dat een half jaar eerder een stage bij Middlesbrough op niets uitliep, lonkte een buitenlands avontuur. Hij vond dit bij de kampioen van Roemenië CFR Cluj. In zijn eerste wedstrijd won hij direct de Roemeense Supercup (na strafschoppen). Hij scoorde zowel vóór zijn eigen ploeg als tegen met een eigen doelpunt. In zijn eerste seizoen speelde hij ook vier wedstrijden in de poulefase van de Champions League.

Na anderhalf seizoen werd Kivuvu verhuurd aan de Zweedse club Mjällby AIF. In zestien wedstrijden wist hij drie keer te scoren. Niet onverdienstelijk, maar zijn terugkeer in Roemenië verliep alles behalve naar wens. In zijn derde jaar bij CFR Cluj kwam hij niet aan spelen toe. Een gescheurde achillespees hielp zijn carriere vervolgens niet veel verder.

Angola en Jupiler League

In 2014 was hij dicht bij een rentree in de Jupiler League. Hij was op proef bij FC Eindhoven en trainde mee bij FC Oss. Het leidde in beide gevallen niet tot een contract, waarna hij vertrok naar Angola in 2015. Hier kwam hij uit voor Kabuscorp SC en Progresso Sambizang. Na dit Afrikaanse avontuur keerde hij terug in Nederland om andermaal mee te trainen bij FC Oss. Vanaf maart was hij hier al op de velden te vinden, maar pas vanaf dit seizoen staat hij officieel weer onder contract en heeft hij de switch gemaakt van het middenveld naar de verdediging van de Osse formatie.