Fortuna Sittard-verdediger Wessel Dammers

Fortuna Sittard is misschien wel de grootste kanshebber op promotie naar de Eredivisie. De Limburgers zijn met nog twee speelrondes voor de boeg de nummer twee op de ranglijst en een eventuele promotie zou de ultieme bekroning zijn van een geweldig seizoen. Eén van de sterkhouders, die ogenschijnlijk minder media-aandacht krijgt dan zijn compagnon Perr Schuurs, is centrale verdediger Wessel Dammers en hij is deze week onze Speler Uitgelicht.


Op 1 maart 1995 werd in Ouderkerk aan de IJssel een jong voetbaltalentje geboren. Wessel Dammers was zijn naam. Het geboren talent kwam via de plaatselijke voetbalvereniging VV Spirit en Excelsior terecht in de befaamde jeugdopleiding van Feyenoord. De talentvolle spits maakte indruk in Rotterdam-Zuid en dat resulteerde in een professioneel contract bij ‘zijn’ Feyenoord.


Bizarre positieverandering

In de tijd dat Dammers in de A1 van Feyenoord speelde, was hij een talentvolle spits die vastbesloten was om het eerste elftal te halen. Ondanks het feit dat Feyenoord vertrouwen had in de jongeling, had toenmalig trainer Fred Rutten zo zijn twijfels over de kansen van Dammers als hij in de spits zou blijven staan. Hij werd omgeturnd tot nieuwe centrale verdediger van de Feyenoord A1. Fred Rutten deed ooit de uitspraak: ‘Dammers kan als centrale verdediger het eerste halen, maar als spits waarschijnlijk niet.’

Die bizarre positieverandering had wel zo zijn invloed op de kansen van de nieuwbakken verdediger. Hij zag zijn kansen op een plekje bij de hoofdmacht van Feyenoord groter worden. Hij mocht regelmatig mee met het eerste, maar van daadwerkelijk meespelen, kwam het nog niet.

Snel op Europees-niveau

Zijn debuut kwam later. Niet in de Eredivisie, maar de jongeling mocht zijn entree maken op Europees niveau. Op 11 december 2014 viel hij in gedurende de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Standard Luik. Na zijn Europa League-debuut verdween de verdediger weer van het toneel. Hij speelde daarna geen enkele wedstrijd meer in de hoofdmacht van Feyenoord en daarom werd besloten om hem te verhuren. SC Cambuur ging met Dammers aan de haal en daarmee bleef hij op Eredivisie-niveau acteren.

Het seizoen met SC Cambuur was belangrijk in zijn ontwikkeling. Hij werd een basiskracht in het elftal van toenmalig coach Henk de Jong en kwam tot 19 duels. Na een leerzame periode in Leeuwarden keerde hij in de zomer van 2016 weer terug in Rotterdam. Met Eredivisie-ervaring op zak was Dammers vastbesloten om zich in het eerste elftal van Feyenoord te knokken. Dat lukte echter niet. Hij kreeg weliswaar de kans tijdens de oefencampagne, maar trainer Giovanni van Bronckhorst koos voor anderen.

Er kwam in dat seizoen, ondanks de teleurstelling dat hij zich niet in het elftal wist te knokken, wel een hoogtepunt in de carrière van Dammers. Mede door blessureleed van zijn concurrenten mocht de verdediger opdraven op Old Trafford. Op 24 november 2016 mocht hij in de basis starten tegen Manchester United en zo kreeg hij zijn tweede Europa League-wedstrijd achter zijn naam.

Een stapje terug

‘Een stapje terug om er vervolgens twee vooruit te kunnen doen’, is wat een wijze man ooit zei. Dat is precies hetzelfde dat Dammers begin dit jaar ook dacht. Hij kwam bij Feyenoord op een doodspoor terecht en vertrok zonder ook maar één minuut in de Eredivisie te hebben gespeeld namens de Rotterdammers. Hij zocht het een niveautje lager, in de Jupiler League en tekende een contract bij Fortuna Sittard.

In het huidige seizoen, tevens zijn eerste seizoen, doet hij het voortreffelijk. Ex-trainer Sunday Oliseh maakte hem een belangrijke speler in het elftal en ook onder trainer Kevin Hofland is hij vaste basiskracht. Hij zorgt samen met zijn compagnon Perr Schuurs voor een stabiele achterhoede dat het minst aantal tegendoelpunten heeft geïncasseerd. Voor Schuurs ligt er al een overstap naar Ajax in het verschiet en mits Dammers op deze manier door blijft gaan, zal het ook niet lang duren voordat hij een stap gaat maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *