Go Ahead Eagles aanvaller Sam Hendriks

Wekelijks maakt hij zijn doelpunten voor Go Ahead Eagles, staat hij bovenaan de topscorerslijst van de Jupiler League én hij kreeg ook nog eens de Bronzen Stier voor Beste Speler van de 1e periode. Sam Hendriks is deze week de speler in Uitgelicht!

Sam Hendriks werd geboren op 25 januari 1995 in Doetinchem. Zijn eerste stappen op een voetbalveld zet hij bij VIOD uit Doetinchem. Van Vooruitgang Is Ons Doel, waar ook ex-de Graafschap spelers Tim Bakens en Rogier Meijer hun carriere begonnen, maakt Hendriks de overstap naar de jeugdopleiding van de Superboeren. Daar speelt Hendriks uiteindelijk 8 jaar in de vertegenwoordigende jeugdelftallen en uiteindelijk op 26 april 2013 zijn debuut maken in het eerste elftal van de Graafschap. Hij mag 2 minuten meespelen in de gewonnen uitwedstrijd bij Telstar als vervanger van Anco Jansen.

Van de Achterhoek naar Amsterdam

In juni 2013 komt het nieuws naar buiten dat de jonge spits de overstap maakt naar regerend landskampioen Ajax. Ondanks veel interesse van andere clubs uit Nederland kiest de Doetinchemmer voor Amsterdam, waar zou gaan spelen in Jong Ajax. Marc Overmars liet op de website van Ajax optekenen: “Sam is onlangs perfect hersteld van een langdurige knieblessure en is inmiddels weer op het niveau van voor zijn blessure. We hebben hem daarom snel aangetrokken voordat hij straks echt zou doorbreken bij De Graafschap. In dat geval was het een heel ander verhaal geworden om hem te halen. Hij heeft nu bij ons rustig de tijd om zich verder te ontwikkelen.

Op 13 juli, amper een maand na zijn overstap naar Ajax, mag Hendriks spelen in een oefenduel tegen zijn oude club de Graafschap. De Amsterdammers winnen met 0-3 en de jonge spits heeft zijn officieuze debuut voor het grote Ajax achter de rug. Tot een officieel duel voor Ajax kwam het ook voor Hendriks, die in oktober 2015 bij de eerste selectie van de Amsterdammers gehaald werd als vervanger voor de geblesseerde Anwar El Ghazi. Hij mocht 10 minuten meedoen in het duel met Vitesse en gaf een assist op Lasse Schöne, die zorgde voor een eindstand van 3-1. Tot meer duels zou het niet komen voor de Doetinchemmer.

In Jong Ajax ging het Hendriks goed af, hij staat te boek als een talent en weet meerdere malen per seizoen het net te vinden. Hij komt in 77 duels tot 23 doelpunten en was 6 keer aangever voor een medespeler. Ook werd hij in zijn laatste seizoen topscorer van Jong Ajax met 14 doelpunten. Toch besluiten de Amsterdammers dat Hendriks, ondanks een doorlopend contract, de club mag verlaten aan het einde van seizoen 2015/2016.

Vertrouwen bij Go Ahead Eagles

De spits heeft verschillende clubs uit de Eredivisie die hengelen naar zijn diensten maar de Doetinchemmer besluit over te stappen naar promovendus Go Ahead Eagles. Kowet spreekt vertrouwen uit door een 3-jarig contract voor te schotelen aan Hendriks, iets wat hem uiteindelijk over de streep trekt om te tekenen in Deventer. Aan Voetbal International verklaart hij zijn keuze: ‘De club Go Ahead met de entourage in het stadion, de fanatieke fans en de soms zelfs intimiderende sfeer heeft mede mijn keuze bepaald. Dat vind ik echt fantastisch. Ik had meerdere opties in de Eredivisie, maar Go Ahead was het meest doortastend. Uit het driejarige contract dat de club mij heeft aangeboden spreekt veel vertrouwen.’

Daarnaast heeft Hendriks vertrouwen in de toekomst en ziet hij zijn tijd bij Ajax als een uiterst leerzame periode. ‘Ik vind niet dat ik ben mislukt bij Ajax. Ik heb daar veel geleerd, maar zij zagen mij op korte termijn niet doorbreken in het eerste elftal. Bij Go Ahead hoop ik wel veel vlieguren te maken in de Eredivisie.’

Hoewel Go Ahead Eagles zich niet kan handhaven in de hoogste divisie van het Nederlands voetbal laat Hendriks toch een prima indruk achter in zijn eerste seizoen in de Eredivisie. Met 8 doelpunten in 26 wedstrijden kan hij terugkijken op een geslaagd seizoen.

Topscorer, eerste keus en een Bronzen Stier

Voor Hendriks is het tot op heden een uitstekend seizoen. Hij is de onbetwiste nummer 1 voor de spitspositie bij Go Ahead Eagles, getuige het feit dat hij alle duels in de basis begon en in alle wedstrijden van het begin tot einde meespeelde. En een spits wordt natuurlijk altijd beoordeeld op zijn doelpunten maar wat dat betreft gaat het Hendriks ook uitstekend af. Hij maakte tot nu toe 11 doelpunten in 12 wedstrijden. Daarmee loopt hij voor op de Tom Boere Index, de spits die vorige seizoen tot 33 doelpunten kwam voor FC Oss.

Helaas liep Hendriks de Bronzen Stier voor topscorer van de 1e periode op een haar na mis. Hoewel de spits net zo veel doelpunten maakte als collega Lieder (FC Eindhoven) en Novakovic (Telstar), had de collega-aanvaller van de Eindhovenaren daar iets minder minuten voor nodig.

Maar gelukkig voor Hendriks mocht hij wel de Bronzen Stier voor beste speler van de 1e periode in ontvangst nemen. Mede door zijn doelpunten en goede spel voor Go Ahead werd hij door het publiek gekozen tot winnaar van deze prijs. Uit handen van fan Twan ontving Hendriks de stier voorafgaande aan het duel met Telstar, waarin de spits ook weer trefzeker was.

Toekomst in Deventer

Het seizoen 2017/2018 is nog niet geweldig verlopen voor Go Ahead Eagles. Op het moment van schrijven staat de ploeg van Leon Vlemmings op een 8e plek in de Jupiler League met 17 punten uit 12 wedstrijden. Dat zijn cijfers waar menig Deventenaar niet vrolijk van wordt. Maar een club als Go Ahead komt er altijd weer bovenop en er zal geen twijfel bestaan dat de club uiteindelijk mee zal doen aan de Play-Offs voor promotie naar de Eredivisie.

En met Sam Hendriks heeft Go Ahead Eagles een spits in huis die altijd en overal zijn doelpunten kan en zal maken. Daarom zal de ex-jeugdinternational een belangrijke rol spelen dit seizoen en laten zien dat hij niet voor niks als talent weggeplukt werd door Ajax bij de Graafschap.