Helmond Sport middenvelder Jason Bourdouxhe

Een speler die al ruim 120 wedstrijden in de Jupiler League heeft gespeeld en waarschijnlijk bij het grote publiek onbekend is. We hebben het over de Waal Jason Bourdouxhe die de kleuren van Helmond Sport verdedigt. Hij is daarom deze week dé speler in Uitgelicht.

Jeugd

Jason Bouxdouxhe ziet op 11 april 1992 in het plaatsje Fléron in Wallonië het levenslicht. Hij begint te voetballen bij RA Melen-Micheroux. Daarna stapt hij over naar RFC Luik. Zijn talent blijft niet onopgemerkt en al vroeg maakt hij daarna de overstap naar de jeugdopleiding van KV Mechelen. Zijn goede spel wordt ook in Nederland gevolgd. PSV is het meest concreet, en zodoende stapt hij op 12-jarige leeftijd over naar de ploeg uit Eindhoven.

PSV

Hij begint bij PSV in de D1, en via de C2 naar de C1. Zijn goede spel wordt ook door de KBVB opgemerkt, en zodoende maakt hij zijn debuut voor het nationale jeugdteam O-15 van de Rode Duivels. Uiteindelijk speelt hij hiervoor 7 wedstrijden waar hij éénmaal trefzeker is. Vervolgens blijft hij vaste waarde voor de jeugdelftallen van onze Zuiderburen en speelt hij uiteindelijk 58 jeugdinterlands waarbij hij zevenmaal trefzeker is. Ook bij PSV doorloopt hij met succes de rest van de jeugdopleiding.

FC Eindhoven

Aangezien Bourdouxhe niet direct kans maakt om door te dringen tot het 1e elftal wordt hij in het seizoen 2012-2013 uitgeleend aan FC Eindhoven. Op 10 augustus 2012 debuteert hij voor de ploeg aan de Aalsterweg en in de Jupiler League in het duel tegen MVV Maastricht waarbij hij direct scoorde. In zijn eerste seizoen komt hij uiteindelijk tot 11 optredens waarbij hij 3x scoorde. Bij FC Eindhoven zijn ze gecharmeerd van de kwaliteiten van Bourdouxhe en daarom bieden ze hem na zijn verhuur periode een tweejarig contract aan. De middenvelder wordt daarna een vaste waarde bij de Eindhovenaren. In zijn 1e contractjaar speelt hij 31 duels waarbij hij driemaal trefzeker is, het seizoen daarop speelt hij zelfs 35 wedstrijden waarbij hij 2x doel treft.

VVV-Venlo

Na afloop van zijn tweejarige contract toont VVV-Venlo interesse in de multifunctionele speler. En vervolgens nemen de Venlonaren hem transfervrij over van FC Eindhoven en leggen hem tot 2017 vast met een optie voor een extra jaar. Hij zou de linksback positie van Niels Fleuren moeten gaan overnemen, maar het avontuur in Limburg loopt op een teleurstelling uit, in zijn 1e seizoen komt hij tot slechts 15 optredens. Na één seizoen laat VVV-Venlo hem transfervrij vertrekken naar Helmond Sport.

Helmond Sport

In Helmond tekent hij voor twee seizoenen. In zijn 1e seizoen speelt hij 21 wedstrijden en weet hij 2x te scoren en wist hij met zijn ploeg de Jupiler Play-Offs te halen. Daarin werd in de 1e ronde Almere City FC verslagen. In de halve finale werd Roda JC aan het wankelen gebracht maar helaas wist Bourdouxhe en zijn ploeggenoten net niet de finale te halen. Dit seizoen is de middenvelder onomstreden in het keurkorps van Roy Hendriksen, en speelde tot nu toe alle wedstrijden.

Opnieuw Play-Offs?

Dit seizoen wil het nog niet echt vlotten met de Kattenmeppers. De huidige 18e plek op de ranglijst is teleurstellend te noemen. Maar het geluk zit ze ook niet mee, en een opleving net als vorig seizoen waarbij een Play-Off plek werd veiliggesteld is met de creatieve en multifunctionele speler als Bourdouxhe zomaar mogelijk.