Helmond Sport middenvelder Robert Braber

Door de wol geverfd, gepokt en gemazeld en de klappen van de zweep kennen. Allemaal uitdrukkingen en gezegdes die van toepassing zijn op middenvelder van Helmond Sport, Robert Braber. De Rotterdammer is aan zijn 2e seizoen, in zijn 2e termijn bezig, bij de Kattenmeppers. En niet helemaal zonder succes.

Ervaring
Robert Braber is sinds vorig seizoen de ervaren kracht die Helmond Sport zo hard nodig had. En ervaring heeft hij genoeg. Zijn carrière voerde hem langs meerdere Eredivisieclubs en zelfs nog een uitstapje naar de 3e Bundesliga in Duitsland. Maar vanaf het seizoen 2016/2017 is hij gewoon weer terug bij Helmond Sport, de club waar hij in de seizoenen 2004/2005 en 2005/2006 al aan werd uitgeleend door NAC Breda.

Ook over promoveren en degraderen weet Robert Braber alles. Met zowel Excelsior als RKC Waalwijk deed hij een stapje terug vanuit de Eredivisie. Maar ook wist hij eens te promoveren, met laatstgenoemde club uit Waalwijk werd hij kampioen na een indrukwekkende inhaalrace op FC Zwolle. De club uit de Hanzestad stond maar liefst 24 weken achtereen bovenaan tot RKC twee wedstrijden voor het einde langszij kwam.

Een vreemd seizoen
Afgelopen seizoen was op z’n zachts gezegd een jaar met ups en downs voor Braber en Helmond Sport. Na een stroeve start, werden in de eerste seizoenshelft uitstekende resultaten geboekt door de ploeg van Roy Hendriksen en ging het de winterstop in als nummer 7 met 31 punten. Tussentijds werd er nog een periode gepakt en zodoende was Helmond Sport al verzekerd van een plekje tijdens de Jupiler Play-Offs.

Na de winterstop leek het alsof de Helmonders het halve seizoen namen om op krachten te komen voor deze Jupiler Play-Offs. Waar ze het in het begin van het seizoen nog regelmatig zeer goede wedstrijden speelden, was het de tweede seizoenshelft soms pover. Met als dieptepunt de 7-0 nederlaag tegen, de latere kampioen, VVV-Venlo.

Braber zou gedurende het seizoen bijna alles spelen. Hij kwam 32 duels in actie waarin hij goed was voor 3 doelpunten. Ook was hij 6 keer de aangever met een assist. Leuk detail: Helmond Sport pakte gemiddeld 1,29 punt per duel in het seizoen 2016/2017. Braber deed het persoonlijk iets beter, hij pakte gemiddeld 1,38 punt per duel.

Waterloo in Kerkrade
Het reguliere seizoen in de Jupiler League was er dus één met twee gezichten voor de Helmonders maar in de play-offs lieten de Kattenmeppers wel degelijk zien te kunnen voetballen. Vooraf werd Almere City FC, met dat seizoen een ontketende Soufyan Ahannach, veel sterker geacht maar de Helmonders lieten zien over een flinke portie veerkracht te bezitten. Het leek namelijk fout te gaan toen Almere twintig minuten voor tijd op een uiterst comfortabele 0-2 voorsprong stond. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor City, maar toen werden de Helmonders wakker. De stand werd binnen twintig minuten omgebogen van 0-2 naar een 4-2 overwinning, met een prachtige knal van Robert Braber als een van de Helmondse goals. Uit werd er ook makkelijk gewonnen. Helmond Sport, dat op heel veel fanatieke support kon rekenen, won met 0-2. En zo werden de vooraf sterker geachte Zwarte Schapen van Jack de Gier uitgeschakeld.

In de halve finales stond Roda JC tegenover Helmond Sport. Thuis werd er met 0-1 verloren van de Koempels en dus moest er een goed resultaat gehaald worden in Kerkrade. En daar leek het in het begin wel op. Braber werd neergelegd en Helmond Sport kreeg een pingel. Helaas werd deze gemist en speelde Helmond Sport met 1-1 gelijk, waardoor het uitgeschakeld werd in de play-offs.

Aankomend seizoen
Vorig seizoen haalde Helmond Sport dus de Jupiler Play-Offs en dat zal ook absoluut het doel zijn voor aankomend seizoen. Natuurlijk zijn er transfers geweest bij Helmond; Höcher, Ten Den, Justiana en Kaya vertrokken en er werden vijf directe versterkingen aangetrokken. Grad Damen komt op huurbasis over van NAC Breda terwijl Amaarouk, Naudts, De Braal en Ormonde-Ottewill gehuurd worden.

Braber zal zelf ook volgend seizoen weer actief zijn in de Jupiler Leauge. En hoewel de routinier in november al 35 wordt, is dat niet aan hem af te zien. De Rotterdammer is nog steeds fit en zal ook dit seizoen weer belangrijk zijn voor de Helmonders. Met zijn ervaring, coachende kwaliteiten en zo nu en dan een wereldgoal moet een basisplaats een zekerheidje zijn.