RKC Middenvelder Kenny Anderson

 

Kenny Anderson

In Gorinchem werd op 14 februari 1992 in huize Anderson kleine Kenny geboren. De kleine Anderson wilde graag gaan voetballen en schreef zich in bij amateurvereniging ASV Arkel. Dat hij boven zijn teamgenootjes uitstak werd al snel duidelijk en op 10 jarige leeftijd verhuisde hij naar RKC Waalwijk. Daar doorliep hij de gehele jeugdopleiding en kwam uiteindelijk in de RJO van Willem II/RKC Waalwijk te spelen. Doordat Anderson een Schotse vader heeft speelde hij tot zijn zeventiende in de vertegenwoordigende juniorenelftallen van Schotland. Op 21 jarige leeftijd kwam zijn droom uit en mocht hij op 20 april 2013 in de Eredivisie tegen Heracles Almelo zijn debuut voor de ploeg uit Waalwijk maken. Bij zijn eerste basisplaats in het elftal maakte hij zijn eerste doelpunt voor RKC Waalwijk op 12 mei van dat jaar tegen NEC. Met RKC degradeerde hij op zondag 18 mei 2014 uit de Eredivisie na een nederlaag (over twee wedstrijden) tegen Excelsior in de Play-Offs.

Een informeel belletje van het Schotse Heart of Midlothian blijkt in januari 2015 uiteindelijk een droomtransfer naar het land van zijn vader op te leveren. Anderson: ‘Een schitterende club. Ik heb bovendien veel familie in Schotland wonen, kom er van kleins af aan al veel. Hier liggen mijn roots, bijzonder om er dan nog eens te mogen voetballen.’

Toch verlaat hij RKC Waalwijk met pijn in zijn hart: ‘Het is de club waar ik als tienjarig mannetje al speelde en alle elftallen heb doorlopen. Na een moeizaam halfjaar had ik eindelijk mijn basisplaats terug en het niveau schoot de laatste tijd omhoog. Dit elftal gaat de tweede competitiehelft nog veel punten pakken en zeker nog wat plaatsen stijgen op de ranglijst. Maar een kans als deze kan ik natuurlijk niet laten lopen.’

Schotland werd geen onverdeeld succes voor de middenvelder en in januari van dit jaar werd zijn contract ontbonden. RKC Waalwijk was er als de kippen bij om het kind van de club weer te benaderen voor een terugkeer. Anderson hapte direct toe en kon tekende een contract voor anderhalf jaar. “Na mijn vertrek bij Heart werd ik snel benaderd door RKC Waalwijk. Na positieve gesprekken met de technische staf en de clubleiding was ik er direct van overtuigd dat een terugkeer de juiste stap is in mijn carrière. Ik hoop hier weer veel speelminuten te kunnen maken en kijk uit naar mijn officiële terugkeer in het mooie geelblauw.”

De middenvelder die dit seizoen al driemaal wist te scoren laat wekelijks zien dat hij een belangrijke kracht is in de formatie van Peter van den Berg. De huidige 9e plek in de Jupiler League en de hoge klassering in de 2e periode geven aan dat Anderson en RKC in een goede flow zitten en wellicht kan dat weer tot mooie sportieve successen gaan leiden in Waalwijk.