MVV Maastricht aanvaller Jonathan Okita

Een speler met twee nationaliteiten en in een derde land voornamelijk voetbalde, en heel belangrijk is voor zijn huidige team waarvoor hij al 7 maal scoorde. We hebben het over MVV Maastricht aanvaller Jonathan Okita, hij is deze week de speler in Uitgelicht!

Jonathan Okita werd op 5 oktober 1996 geboren in Keulen. De speler die zowel de Franse en Duitse nationaliteit heeft begon zijn voetbalcarrière in België. RCS (Royal Cercle Sportif) Brainos uit de provincie Waals- Brabant was de club waar Okita voor het eerst in clubverband ging spelen. De club die in 1913 werd opgericht is één van de oudste clubs van onze Zuiderburen. Zijn goede spel werd al snel opgemerkt door diverse clubs. AFC Tubize lijfde hem tenslotte in. Daar maakte hij op 17 jarige leeftijd zijn debuut in de Belgische 2e klasse (1e divisie)

Omzwervingen in België

Uiteindelijk speelt Okita dat seizoen 16 wedstrijden voor de club uit Tubeke waarin hij indruk op diverse scouts. Uiteindelijk kiest hij voor Standard Luik waar hij zal aansluiten bij de beloftes van de  ”Rouches”.

In zijn 1e seizoen komt hij alleen uit voor het belofteteam, ook in het 2e seizoen werkt hij zijn wedstrijden af bij de talenten. Maar aan het eind van het seizoen 2015-2016 mag hij debuteren voor de hoofdmacht Standard Luik. Om precies te zijn op 17 april 2016 speelt mag Okita 90 minuten meespelen in het Play-Off duel tegen Moeskroen. Toch besluit Standard hem uit te lenen.

KSV Roeselare huurt hem voor één seizoen met een optie tot koop. Maar dit avontuur is van korte duur. De aanvaller komt totaal niet in de plannen van de trainer voor, en na een half seizoen wordt in onderling overleg de samenwerking in de winterstop ontbonden. Na de winterstop loopt hij o.a. stage bij Go Ahead Eagles, maar vindt hij uiteindelijk een plek bij het Brusselse Union Sint-Gillis die zijn wedstrijden afwerkt in het nationale Koning Boudewijnstadion en uitkomt op het 2e niveau van België. In totaal komt hij tot 6 optredens in de hoofdmacht.

MVV Maastricht

Aan het begin van dit seizoen loopt Okita stage bij MVV Maastricht. Op de trainingen en oefenwedstrijden maakt hij indruk op de technische staf, en zodoende tekent hij een contract voor twee seizoenen en krijgt hij het shirt met rugnummer 22 toebedeeld. Op de website van de club is trainer Ron Elsen enthousiast over de nieuwe aanwinst: Jonathan is een jonge, gretige speler die over specifieke kwaliteiten beschikt. Hij heeft een actie in huis en is snel op de eerste meters. Een jongen die aanvallend iets kan creëren. Tijdens de trainingen en in de oefenwedstrijden heeft Jonathan zich laten gelden en ons overtuigd van de meerwaarde die hij in potentie kan hebben voor MVV Maastricht. Aan Jonathan om die lijn door te trekken.”  Dat gegeven is tot nu toe niet aan dovenmansoren gericht. Okita is vaste waarde bij de Sterrendragers, speelde al 15 wedstrijden, wist al zevenmaal het net vinden en gaf ook nog eens 4 assists. Ook in speelronde 6 wordt hij gekozen in het VI Elftal van de Week.

De huidige 12 plek van de Maastrichtenaren is wellicht wat teleurstellend te noemen zeker gezien de prestaties van het afgelopen seizoen waarbij de finale van de Jupiler Play-Offs werden gehaald, en Roda JC net te sterk bleek. Maar het team van Ron Elsen heeft enkele sterkhouders verloren en met de huidige smalle selectie is het wellicht een juiste afspiegelingen van de krachtsverhoudingen. Maar als Okita zich op deze manier blijft ontwikkelen moeten de Play-Offs toch haalbaar zijn.