N.E.C. middenvelder Mohamed Rayhi

N.E.C. is dit seizoen weer actief in de Jupiler League na een uitschakeling in de finales van de Play-Offs tegen NAC Breda. De ploeg van Adrie Bogers zal er op gebrand zijn om dit seizoen meteen weer te promoveren naar de hoogste klasse in het Nederlandse voetbal. Momenteel staan de Nijmegenaren op de 1e plaats op de ranglijst en ligt de ploeg dus op koers. Één van de belangrijkste spelers is Mohamed Rayhi, daarom is hij deze week de speler in Uitgelicht!

Mohamed Rayhi werd geboren op 1 juli 1994 in Eindhoven. Daar begon hij ook zijn voetbalcarriere bij WVVZ, voluit Woenselse Voetbalvereniging Zuid. Bij de club uit Woensel, waar ook spelers als Patrick Lodewijks en Patrick N’Koyi hun carriere begonnen, werd hij opgemerkt door de grootste club van Eindhoven: PSV.

Jaren bij de Rood-Witten

In 2003 maakte hij de overstap naar de jeugdopleidng van de Eindhovenaren waar Jong PSV uiteindelijk het eindstation is. Zo’n 12 jaar lang maakte hij deel uit van verschillende jeugdelftallen. Via de E1, D3/D2/D1, C2/C1, B1 en A1 doorliep hij de hele jeugdopleiding. Als B-junior werd hij een seizoen verhuurd aan een Brabanste buur: Helmond Sport.

In 2013, 10 jaar nadat hij zich aansloot bij PSV, wordt hij toegevoegd aan de selectie van Jong PSV. Onder trainer Darije Kalezić debuteert hij op 3 augustus 2013 in het duel met Sparta Rotterdam voor de Eindhovense talenten. In die wedstrijd weet hij meteen een doelpunt te maken. Slechts 29 minuten in Jong PSV heeft hij nodig om zijn naam voor het eerst op het scorebord te zetten in het betaald voetbal. Een korte tijd later beleefd de jonge aanvaller met Marokkaanse roots een sportief hoogtepunt; hij weet met het elftal een periodetitel in de Jupiler League in de wacht te slepen. In twee seizoenen speelt de vleugelaanvaller 48 duels voor Jong PSV, waarin hij tien keer trefzeker is.

In deze jaren bij Jong PSV speelt Rayhi met veel jongens die uiteindelijk in het eerste van PSV zouden spelen. Joshua Brenet, Jorrit Hendrix, Abel Tamata en Zakaria Bakkali, allen maakte ze hun debuut in het eerste elftal. Mohamed Rayhi wil graag in de Eredivisie spelen met PSV maar komt tot de conclusie dat dat niet mogelijk is. Daarom besluit hij zijn contract uit te dienen en gratis op zoek te gaan naar een andere club om mee in de Eredivisie te spelen.

Van Rood-Wit naar Rood-Groen-Zwart

Begin juli 2015 wordt bekendgemaakt dat Rayhi een contract voor 2 seizoenen tekent bij N.E.C. uit Nijmegen. Ernest Faber werd een maand voor dit nieuws trainer van de Nijmegenaren en maakte zich hard voor de komst van de aanvaller, die hij kende uit zijn tijd als jeugdtrainer bij PSV. De hereniging met Faber en het uitzicht op voetballen in de Eredivisie zorgt ervoor dat Rayhi kiest voor een verbintenis bij N.E.C..

Hij maakt zijn debuut voor de Nijmegenaren in de verloren wedstrijd tegen Ajax. Mede door blessures komt Rayhi in zijn debuutseizoen bij N.E.C. niet heel veel in actie. Doordat de aanvaller in de wedstrijd tegen de Graafschap zwaar geblesseerd raakt aan zijn gebit en kaak mist hij een groot deel van de competitie. Uiteindelijk komt Rahyi tot 16 duels in de Eredivisie maar weet daarin weet niet te scoren.

Zijn tweede seizoen is er eentje met ups en downs. In het begin van de competitie raakt de aanvaller geblesseerd en moet hij veel wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Maar in november 2016 is Rayhi helemaal terug en ook onbetwist bij de Nijmegenaren. Hij kent een prima seizoen waarbij hij zijn stempel weet te drukken. Maar aan het einde van het seizoen zorgt een schorsing naar aanleiding van een overtreding ervoor dat hij het einde van het reguliere seizoen mist. Mede door het gemis van Rayhi zakt N.E.C. verder op de ranglijst en is het uiteindelijk gewezen op Play-Offs om lijfsbehoud in de Eredivisie te bewerkstelligen.

Hoewel FC Emmen nog wel verslagen wordt in de halve finale staat in de finale NAC Breda te wachten. Één van de meest iconische affiches in het Nederlands voetbal eindigt uiteindelijk in een nachtmerrie voor N.E.C. en iedereen die de Nijmegenaren een warm hart toedraagt. In Breda weet NAC te winnen en in de return in de Goffert is Cyriel Dessers ontketend en zorgt hij met een hattrick ervoor dat de degradatie voor N.E.C. een feit is.

Rayhi speelt een minimale rol tijdens de Play-Offs. Hij komt slechts tot 14 minuten in 2 wedstrijden, mede door een rode kaart die hij pakte in de finalewedstrijd tegen NAC.

Herhaling van 14/15?

N.E.C. speelt dit seizoen dus haar wedstrijden in de Jupiler League en zal het doel hebben om zo snel mogelijk weer te promoveren naar de Eredivisie. En dan het liefste met een kampioenschap. In 2014/2015 was N.E.C. simpelweg ongenaakbaar in de Jupiler League en werd het kampioen met 101 punten.

In principe kan N.E.C. dit seizoen nog op 102 punten komen als het al haar wedstrijden wint. Dit seizoen werd er tot nu toe nog maar 1 keer verloren in de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-0). Maar een herhaling van 14/15 lijkt een hele moeilijke opgave. Desalniettemin is N.E.C. wel op koers om weer terug te keren in de Eredivisie. De eerste plek op de ranglijst is inmiddels overgenomen van Jong Ajax. Diezelfde Amsterdammers pakte wel de periodetitel maar doordat de jongelingen niet kunnen promoveren ging het Play-Off-ticket naar Nijmegen.

En de rol van Rayhi is groot dit seizoen. Waar nog sprake was van een vertrek afgelopen zomer bleef de aanvaller N.E.C. trouw. En daar mag de Nijmeegse club blij mee zijn, want met Rayhi in het elftal werd er nog niet verloren dit seizoen. De aanvaller miste door een schorsing nog de 1e 4 duels maar in de 7 duels daarna was hij belangrijk met 5 goals. En van die 7 wedstrijden werden er 5 gewonnen en slechts 2 gelijkgespeeld. Gemiddeld haalde N.E.C. 2,5 punt per duel als Rayhi speelde.

Mochten N.E.C. en Rayhi deze vorm behouden, dan kan het een heel mooi seizoen worden in Nijmegen. Want de ploeg van Adrie Bogers draait nu op volle toeren. En kampioen worden met 101 punten en meer dan 100 gescoorde doelpunten? Dat zal niet gemakkelijk zijn. Maar het feest in Nijmegen zal niet minder zijn als de ploeg promotie naar de Eredivisie veiligstelt.