RKC Waalwijk middenvelder Roel van de Sande

Meer dan 200 wedstrijden spelen in de Jupiler League, het is er niet veel gegeven. Maar een van die uitzonderingen is Roel van de Sande die na FC Eindhoven, FC Oss en Helmond Sport nu bezig is bij zijn 4e (Brabantse) Jupiler League club; RKC Waalwijk. In zijn eerste seizoen kwam hij tot 24 optredens voor de club uit Wolluk.

Van de Sande wordt op 10 juli 1987 geboren in Best, Noord Brabant. Op jonge leeftijd komt hij te spelen bij Best Vooruit, de plaatselijke trots uit het dorp. Daar valt het talent van de linksbenige middenvelder, die ook op linksachter uit de voeten kan, op bij de scouts van PSV. Uiteindelijk maakt hij de overstap en komt hij in de jeugdopleiding van de Eindhovenaren terecht.

De andere club uit de Lichtstad

Uiteindelijk zou van de Sande nooit zijn debuut maken voor het grote PSV. Daarom maakte hij in de jeugdopleiding de overstap naar een andere club uit de lichtstad; FC Eindhoven. Daar zou hij uiteindelijk wel het eerste elftal halen. Zijn debuut was van korte duur, hij mocht invallen in de wedstrijd tegen Veendam en kreeg maar een minuut speeltijd. Dat zou uiteindelijk de enige minuut worden die van de Sande zou maken voor FC Eindhoven.

Tour de Brabant

Omdat van de Sande ook bij FC Eindhoven niet kon rekenen op veel speeltijd zou hij de overstap maken naar een provinciegenoot; TOP Oss, wat later FC Oss werd. Na het eerste seizoen zou hij uitgroeien tot een basisspeler van de Ossenaren. Van de Sande stond zeven jaar onder contract bij TOP Oss en FC Oss. Met hoogte- en dieptepunten. Van de Sande speelde geregeld nacompetitie, maar degradeerde in 2009 ook naar de Topklasse. Met 157 duels in het rood-wit staat de huidige RKC’er achtste op de lijst van spelers met de meeste wedstrijden voor de club. Van de Sande werd zelfs gekozen tot beste linkermiddenvelder in de geschiedenis van FC Oss.

Na zijn tijd in Oss vertrok van de Sande naar Helmond Sport, wederom een provinciegenoot. In Helmond was van de Sande ook een basisklant, wat resulteerde in 67 duels en 7 doelpunten voor de middenvelder.

Voor aanvang van het seizoen 2016/2017 streek van de Sande neer in Waalwijk. RKC was op zoek naar ervaren spelers en kwam zodoende uit bij de linkspoot uit Best. Volgens toenmalig directeur Remco Oversier paste van de Sande prima in dat profiel en dat het een Brabantse jongen is maakte het plaatje helemaal compleet. In dat seizoen zou van de Sande tot 24 duels komen en 1 keer scoren. Hij heeft nog een contract tot medio 2018.

Maatschappelijk werk

Naast voetballer is van de Sande ook ondernemer en heeft hij zijn eigen sportmarketingbureau “Goeiebal”. Met zijn bedrijf verbindt hij de sport- en bedrijfswereld door middel van activaties met een sportevenement of sportorganisatie. Door middel van deze activaties kunnen bedrijven zich optimaal presenteren en doelen realiseren.

Goeiebal kwam in samenwerking met de gemeente Oss, BrabantZorg en het Sport Expertise Centrum met de Street League. De Street League was een maatschappelijk project waarbij basisscholieren in de leeftijdscategorie van 9 -12 jaar een onderlinge competitie spelen op verschillende locaties in de stad. Daarnaast participeren zij actief in zelf gekozen maatschappelijke projecten. Hierbij kunnen ze punten verdienen en met de punten konden ze mooie FC Oss prijzen winnen. Een aantal doelstellingen van het project zijn o.a. : bevorderen van de sociale cohesie, verhoging van de sportparticipatie en het in contact brengen van jongeren met verschillende achtergronden.

Op deze manier hoopt van de Sande met Goeiebal iets terug te doen voor de maatschappij.

Stichting RKC

Na zijn overstap naar RKC is van de Sande ook nauw betrokken bij de Stichting RKC. Deze stichting zet zich door middel van projecten in voor Waalwijk.

Met het organiseren van extra sport- en beweegactiviteiten draagt stichting Samen RKC bij aan een gezonder beweeg- en leefklimaat in wijken en buurten van regio De Langstraat. Stichting Samen RKC organiseert deze projecten en activiteiten geheel kosteloos voor de deelnemers. De stichting richt zich op verschillende doelgroepen en gebruikt de verbindende kracht van sport om jong en oud te activeren. Voetballers van RKC Waalwijk worden daarnaast ingezet als rolmodel om de diverse doelgroepen te enthousiasmeren!

Al met al kan gezegd worden dat Roel van de Sande zowel binnen- als buiten het veld hard werkt voor de toekomst. De play-offs zullen het doel zijn voor RKC en met weldoener van de Sande gun je het de club uit Waalwijk misschien net ietsje meer.