RKC Waalwijk verdediger Paul Quasten

Momenteel is hij vaste linksback bij RKC Waalwijk maar een paar jaar geleden werd nog gevreest dat hij nooit meer een wedstrijd in het betaald voetbal zou spelen. Na 4 jaar bij de amateurs keerde hij terug in de Jupiler League waar hij weer op zijn oude niveau komt. Paul Quasten is deze week de speler in Uitgelicht!

Paul Quasten werd op 13 maart 1985 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse vader en Tsjechische moeder. De (nu) verdediger zou uiteindelijk via AS’80 in de jeugd van AFC Ajax belanden. Daar breekt hij nooit helemaal door en daarom verkaste hij naar FC Volendam waar hij op 26 november 2004 zijn debuut zou maken voor de Wijdbroeken in het duel met FC Emmen.

Hoogtepunt bij FC Volendam zal voor Quasten het kampioenschap zijn met FC Volendam in 2008. Als vaste linksback van de Volendammers is hij onomstreden en gedurende het seizoen wordt dan ook bekend dat hij naar Willem II verkast aan het einde van het seizoen. Maar de Amsterdammer zou uiteindelijk in stijl afscheid nemen op de Dijk door in de laatste wedstrijd van het seizoen bij ADO Den Haag te winnen en zodoende het kampioenschap voor FC Volendam veilig te stellen. De Heen-en-Weer kon weer over de Dijk na een fabelachtige achtervolging op RKC Waalwijk.

Uiteindelijk komt Quasten tot 78 duels voor Het Andere Oranje en scoort daarin 8 keer.

Willem II

Quasten vertrekt aan het einde van het seizoen 2007/2008 dus naar Tilburg, waar hij de concurrentie aan moet gaan met José Valencia en Leonardo Henrique Veloso. Zijn begin bij de Tilburgers bestond voornamelijk uit invalbeurten maar in 12 optredens kwam hij tot 1 doelpunt, uitgerekend tegen zijn oude club FC Volendam.

Maar dan slaat het noodlot toe voor Quasten in het najaar van 2008. Hij raakt zwaar geblesseerd aan zijn knie en hoewel er een mooie toekomst bij Willem II op hem lag te wachten leek dit allemaal in gevaar te komen. Hij had last van een chronische kniepeesblessure, wat hem uiteindelijk lang aan de kant zou houden. Er werd zelf gevreesd voor het einde van zijn carriere.

Nog even keerde hij terug bij Willem II maar hij speelde nooit meer een wedstrijd in het eerste elftal. In 2010 vertrekt Quasten transfervrij bij Willem II.

Blessure

De blessure van Quasten blijkt zo chronisch dat het er op leek dat we hem nooit meer terug zouden zien in het betaalde voetbal. Veel terugslagen en terugkerende pijn zorgde ervoor dat Quasten stil stond in zijn revalidatie. Operaties in het binnen- en buitenland zorgde niet voor pijnverlichting bij de verdediger die in 2011 en 2012 nog op proef was bij Almere City en FC Den Bosch. Dat liep steeds op niks uit door de terugkerende kniepees.

Na 3 jaar blessureleed was Quasten er helemaal klaar mee. “Ik was het helemaal zat en wilde gewoon even helemaal niet meer aan die knie denken en deed even helemaal niks.”. Maar toch begon het weer te kriebelen bij de Amsterdammer en zodoende trainde hij mij met zijn vrienden bij zijn jeugdclub AS’ 80. Eerst met het team en daarna ook individueel. En wat bleek? Hij had geen last meer.

De volledige belasting van 7 keer trainen in de week bij een profclub wilde Quasten niet doen dus besloot hij te gaan voetballen bij de Ajax Amateurs. Eerst alleen trainen, het seizoen daarop ook wedstrijden spelen. In 2013/2014 boekt Quasten meteen een groot succes met de amateurs uit Amsterdam: er wordt promotie naar de Topklasse bewerkstelligd.

Terugkeer in betaald voetbal?

Na het kampioenschap met Ajax Amateurs besluit Quasten een oude bekende van hem een belletje te geven. Fred Grim was de trainer van Quasten in de A1 van Ajax en nu hoofdtrainer van Almere City. Of hij eens mag meetrainen. En niet veel later was Paul Quasten weer profvoetballer; hij kreeg een contract. Een kleine droom kwam uit. Of liever gezegd: een grote droom. Wie had dat gedacht na vier jaar?

“Hoe langer de revalidatie duurde, hoe meer mensen uit mijn omgeving zich hadden afgevraagd of ik niet eens wat anders moest gaan doen”, aldus Quasten. “Maar ik wilde koste was kost verder. Dat gaf me juist motivatie om door te gaan. Ook de liefde voor het spelletje hield me op de been. Ik ben zo dankbaar dat ik nu weer kan voetballen. Veel profs zijn daar helemaal niet mee bezig, maar als je zo lang niet speelt als ik, weet je pas wat je mist.” Na 4 jaar van blessureleed was het eindelijk weer zo ver: Quasten was weer professioneel voetballer.

RKC Waalwijk

3 jaar speelde Quasten bij Almere City waarin hij goed was voor 90 wedstrijden en 3 goals. Toch besloot de ploeg uit Almere het contract met de inmiddels 32-jarige Amsterdammer niet te verlengen. Zodoende mocht de verdediger op zoek naar een nieuwe club. De kapitaalkrachtige Amsterdamse amateurclub De Dijk liep flink aan hem te trekken, maar Quasten liet zijn sportieve ambities prevaleren en koos voor RKC Waalwijk. ,,Ik heb zo lang gewerkt om terug te komen, het was te vroeg nu al met profvoetbal te stoppen.”

Dit seizoen is Quasten van onschatbare waarde voor de Waalwijkers en speelde hij 7 van de 8 duels. En daarin liet hij zien nog steeds over heel veel kwaliteit te beschikken. En als het aan hem zelf ligt kunnen we nog jaren genieten van de voetballer Quasten. ,,Ik ben 32, maar heb nog steeds het idee dat ik me ontwikkel. Misschien komt dat wel door de jaren die ik heb gemist.