SC Cambuur verdediger Robbert Schilder

Natuurlijk staat de Jupiler League bekend als een kweekvijver voor talent maar er zijn ook veel ervaren voetballers actief. Spelers met internationale ervaring, die de klappen van de zweep kennen en wegwijs zijn in de voetbalwereld. Bij SC Cambuur loopt een speler rond die maar liefst met 3 clubs actief was in Europa! Robbert Schilder is deze week de speler in Uitgelicht!

Robbert Schilder zag op 18 april 1986 het levenslicht in Amstelveen. Daar begint hij ook op 6-jarige leeftijd zijn voetballoopbaan bij de plaatselijke NFC. Uiteindelijk maakt hij een transfer binnen zijn woonplaats en komt hij te voetballen bij Amstelveen Heemraad. Daar kregen Schilder en zijn teamgenoten vaak bezoek van scouts van Ajax, wat resulteerde in een stage bij de Amsterdamse club. De eerste stage van Schilder liep op niks uit maar na een uitnodiging van Ajax voor een 2e stage, enkele jaren later, mocht de Amstelvener wél blijven bij de Godenzonen.

Jaren bij Ajax

Na het doorlopen van de jeugdopleiding van de Amsterdammers tussen 1999 en 2005 overgeheveld worden naar het eerste elftal van Ajax. Hij maakt zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Willem II, die met 1-0 werd gewonnen. Gedurende zijn debuutseizoen zou Schilder tot 4 wedstrijden in het eerste van Ajax komen. Van deze 4 wedstrijden verloor Schilder er geen één en stond hij in de wedstrijden tegen AZ en Vitesse in de basis. Schilder veroverde dat seizoen met Ajax de KNVB Beker.

Het seizoen daarna begon Schilder in de basis in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV maar in de rust van het duel werd hij gewisseld. Later werd bekend dat Schilder de rest van het seizoen op huurbasis bij Heracles Almelo zou afmaken waar hij in 31 duels 1 keer zou scoren en 3 assists zou geven.

Ajax zou hem nogmaals uitlenen in het seizoen 2007/2008 aan de Almeloërs om daarna weer terug te keren bij de Amsterdammers. Schilder zou in 2008/2009 nog voor Ajax uitkomen in de UEFA Cup, KNVB Beker en Eredivisie, waarin hij goed was voor 2 assists in 18 wedstrijden. Desalniettemin werd zijn aflopende contract niet verlengd en mocht de verdediger op zoek naar een nieuwe club.

Belangrijk in Breda

Schilder strijkt neer in Breda, om te gaan spelen voor NAC Breda. Daar is hij in zijn eerste seizoen meteen basisspeler en doordat NAC Breda het seizoen daarvoor op een knappe 6e plaats (na Play-Offs) eindigde in de Eredivisie mocht de Amstelvener ook spelen in de voorronde van de Europa League. Schilder zou alle 6 de duels de volle 90 minuten spelen maar helaas wist De Parel van het Zuiden zich niet te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

In de Eredivisie en KNVB Beker was Schilder ook onomstreden in de selectie van NAC Breda. Daarom zou hij tot maar liefst 109 wedstrijden komen bij de Geel-zwarten. In de 3 seizoenen dat Schilder onder contract stond bij NAC Breda kwam hij ook nog eens tot 13 doelpunten en was hij 15 keer aangever.

 Verre Oosten

Op 12 juni 2012 maakt Robbert Schilder de overstap van NAC Breda naar FC Twente. Voor zo’n anderhalf miljoen euro trok hij naar het oosten van Nederland waar hij een contract voor 4 jaar tekende. En bij de Tukkers lukt hem iets dat in Breda niet gelukt was: plaatsen voor de Europa League.

Uiteindelijk beleefde Schilder goede sportieve seizoenen bij de club uit Enschede en zou hij tot 115 duels komen bij de Tukkers. In al deze wedstrijden, verspreid over de Europa League, Eredivisie en KNVB Beker zou de Amstelvener 5 keer tot scoren komen en 3 keer een assist geven. Hiermee is FC Twente de club waar hij de meeste duels voor zou spelen tot nu toe in zijn carriere.

Brabant? Of toch Friesland?

Omdat het contract van Robbert Schilder na het seizoen 2015/2016 afloopt bij FC Twente is hij in de zomer van 2016 transfervrij. De ervaren speler geniet interesse van FC Den Bosch, dat graag een stuk ervaring en voetbalkwaliteit wil toevoegen aan de spelersgroep. FC Den Bosch en Schilder komen uiteindelijk tot een mondeling akkoord met de voorwaarde dat Schilder, die bij FC Twente voornamelijk op linkback speelde, op het middenveld kwam te spelen. Toch koos Schilder voor een andere club: SC Cambuur. De Amstelvener gaf aan graag te willen spelen onder Rob Maas en verklaarde daarmee zijn keuze voor de club uit Leeuwarden. Saillaint detail: Schilder zit voor het eerst bij de selectie van Cambuur op 14 oktober. Rob Maas werd na die wedstrijd ontslagen na een verlies tegen FC Den Bosch!

Bij SC Cambuur zorgt Schilder met zijn ervaring en kwaliteit voor de balans op het veld. Hij komt in zijn eerste seizoen bij de Leewardenaren tot 32 wedstrijden waarin hij niet tot scoren komt. Samen met SC Cambuur kent hij een indrukwekkende opmars in de competitie dat uiteindelijk resulteerde in play-offs voor promotie/degradatie. Hoewel SC Cambuur de grote favoriet was om uiteindelijk de finales te halen ging het tegen MVV Maastricht mis. De halve finale bleek het eindstation.

Dit seizoen

Een ware uitloop van spelers vond plaats afgelopen zomer in Leeuwarden. Zo’n beetje alle basisspelers van het voorgaande seizoen vertrokken maar Schilder bleef. Hij is zelfs vanaf dit seizoen aanvoerder van de Leewardenaren.

Helaas voor Schilder en consorten beleeft SC Cambuur een matige start van het seizoen. De club die enkele jaren geleden nog uitkwam in de Eredivisie staat momenteel op een 10e plaats in de Jupiler League. Gelukkig is het seizoen nog jong en is er genoeg tijd om de inhaalrace in te zetten. En aan de hand van de ervaren Robbert Schilder moet SC Cambuur gemakkelijk een plek bij de eerste 5 weten te realiseren.